Połączenie smaków lata i jesieni? To pyszny krem pomidorowo-paprykowy.
1 kg papryki
500 ml przecieru ze świeżych pomidorów lub 500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki posiekanej kolendry + do dekoracji
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz
bagietka na grzanki
1. Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.
2. W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę, dodajemy obok papryki zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku.
3. Wyciągamy paprykę z piekarnika i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na około pół godziny.
4. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy.
5. Ściągamy skórkę z papryki, następnie wkładamy do garnka i wyciskamy czosnek z łupinek. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i podgrzewamy wywar.
5. Blendujemy, następnie dodajemy mascarpone i kolendrę i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Poddajemy z bagietką podpieczoną na patelni