Jesienne placuszki

Jesienne placuszki z musem z jabłek i sosem waniliowym. Zróbcie, a na nowo pokochacie jesień. Puszyste placuszki, delikatny mus i kremowy sos.

Placuszki:
250 g jogurtu greckiego
3 jajka
ok. 200 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru pudru
olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy olejem i smażymy placuszki.

Mus z jabłek:
jabłka
cynamon

Obieramy i oczyszczamy jabłka, kroimy i wkładamy do garnka. Smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy cynamon.

Sos waniliowy:
200 g serka mascarpone
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Serek rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i ekstrakt. Czekamy, aż składniki się połączą.

Placuszki przekładamy ciepłym musem i układamy warstwami. Obok polewamy sos.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka