Jesienne placuszki z musem z jabłek i sosem waniliowym. Zróbcie, a na nowo pokochacie jesień. Puszyste placuszki, delikatny mus i kremowy sos.
Placuszki:
250 g jogurtu greckiego
3 jajka
ok. 200 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru pudru
olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy olejem i smażymy placuszki.
Mus z jabłek:
jabłka
cynamon
Obieramy i oczyszczamy jabłka, kroimy i wkładamy do garnka. Smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy cynamon.
Sos waniliowy:
200 g serka mascarpone
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Serek rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i ekstrakt. Czekamy, aż składniki się połączą.
Placuszki przekładamy ciepłym musem i układamy warstwami. Obok polewamy sos.
Smacznego 🙂