Jesienne placuszki

Jesienne placuszki z musem z jabłek i sosem waniliowym. Zróbcie, a na nowo pokochacie jesień. Puszyste placuszki, delikatny mus i kremowy sos.

Placuszki:
250 g jogurtu greckiego
3 jajka
ok. 200 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru pudru
olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, smarujemy olejem i smażymy placuszki.

Mus z jabłek:
jabłka
cynamon

Obieramy i oczyszczamy jabłka, kroimy i wkładamy do garnka. Smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy cynamon.

Sos waniliowy:
200 g serka mascarpone
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Serek rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i ekstrakt. Czekamy, aż składniki się połączą.

Placuszki przekładamy ciepłym musem i układamy warstwami. Obok polewamy sos.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.