Pomysł na weekendowe śniadanie? Tosty francuskie – proste, a jednocześnie bardzo efektowne śniadanie, które można podać w wielu wariantach. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję, zarówno wytrawną jak i słodką. Ja lubię miksować te smaki, więc u mnie:
tosty francuskie ( sucharki z chałki, jajko i 5 łyżek mleka)
3-4 łyżki klarowanego masła
serek camembert
mus malinowo-porzeczkowy*
szynka prosciutto
jajko sadzone
rucola
Sucharki z chałki obtaczamy w mleku i roztrzepanym jajku. Rozgrzewamy patelnię z klarowanym masłem. Następnie smażymy z obu stron. Na usmażoną stronę chałki kładziemy plastry camembert i smażymy drugą. Następnie wykładamy tosty na talerz, w tym czasie na tej samej patelni smażymy jajka sadzone, dodajemy sól, pieprz. Tosty polewamy musem malinowo-porzeczkowym, kładziemy szynkę prosciutto oraz gotowe jajko sadzone. Obok podajemy rucole.
*Mus malinowo-porzeczkowy: gotujemy w garnku maliny i porzeczki w proporcji 2:3, dodajemy cukier według uznania, następnie wszystko blendujemy.
Smacznego!