Pierogi z jagodami

Uwielbiam weekendy, ale nie tylko dlatego, że można odpocząć, ale przede wszystkim że mogę pogotować dania, które na co dzień są pracochłonne. Takie między innymi są pierogi – łatwe w przygotowaniu, ale pochłaniają w kuchni. Latem nie może zabraknąć tych z jagodami.

Ciasto:

1 kg mąki

ok.50 ml oleju

300 ml wrzątku

Farsz:

ok.70 dag jagód

3 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki farszu mieszamy.

Ciasto:

  1. Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy olej i stopniowo wrzątek „krojąc” ciasto nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć, odkładamy nóż i zagniatamy ciasto do momentu jak ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  2. W razie potrzeby regulujemy ciasto mąką, olejem lub wrzątkiem. Ale trzeba być cierpliwym za nim składniki się ładnie połączą 😊
  3. Jak ciasto będzie gotowe, odkładamy je na minimum 20-30 minut, aby odpoczęło.
  4. Później już tylko przyjemna zabawa ciasto rozwałkowujemy dość cienko ( dzięki dodatku oleju ciasto jest mega elastyczne  i będzie ładnie pracować), wykrajamy kółka i nakładamy farsz na jego środek, następnie zagniatamy pierożka.
  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
  6. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy pierogi na pewno się  nie skleją.
  7. Gotowe wykładamy na talerz i odsączamy.

Ja podaje z jogurtem i borówkami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.