Pierogi z jagodami

Uwielbiam weekendy, ale nie tylko dlatego, że można odpocząć, ale przede wszystkim że mogę pogotować dania, które na co dzień są pracochłonne. Takie między innymi są pierogi – łatwe w przygotowaniu, ale pochłaniają w kuchni. Latem nie może zabraknąć tych z jagodami.

Ciasto:

1 kg mąki

ok.50 ml oleju

300 ml wrzątku

Farsz:

ok.70 dag jagód

3 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki farszu mieszamy.

Ciasto:

  1. Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy olej i stopniowo wrzątek „krojąc” ciasto nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć, odkładamy nóż i zagniatamy ciasto do momentu jak ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  2. W razie potrzeby regulujemy ciasto mąką, olejem lub wrzątkiem. Ale trzeba być cierpliwym za nim składniki się ładnie połączą 😊
  3. Jak ciasto będzie gotowe, odkładamy je na minimum 20-30 minut, aby odpoczęło.
  4. Później już tylko przyjemna zabawa ciasto rozwałkowujemy dość cienko ( dzięki dodatku oleju ciasto jest mega elastyczne  i będzie ładnie pracować), wykrajamy kółka i nakładamy farsz na jego środek, następnie zagniatamy pierożka.
  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
  6. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy pierogi na pewno się  nie skleją.
  7. Gotowe wykładamy na talerz i odsączamy.

Ja podaje z jogurtem i borówkami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka