U mnie pod lupą kolejne sezonowe warzywo, tym razem króluje pyszny krem z kalafiora.
Składniki:
1l bulionu
1/2 dużego kalafiora
4 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
plastry surowego boczku
posiekana natka pietruszki
grzanki z bagietki*
- W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy.
- Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, smażymy.
- Dodajemy umyte różyczki kalafiora, smażymy.
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą miękkie.
- Dodajemy czosnek i blendujemy całość.
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podajemy ze skwarkami z boczku, natką pietruszki i grzankami z bagietki*.
*grzanki z bagietki: rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem z wytopionego boczku, podpiekamy kromki bagietki z obu stron.