Krem z kalafiora

U mnie pod lupą kolejne sezonowe warzywo, tym razem króluje pyszny krem z kalafiora.

Składniki:

1l bulionu

1/2 dużego kalafiora

4 ziemniaki

1 cebula

 3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

Dodatkowo:

plastry surowego boczku

posiekana natka pietruszki

grzanki z bagietki*

 

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy.
  2. Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, smażymy.
  3. Dodajemy umyte różyczki kalafiora, smażymy.
  4. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą miękkie.
  5. Dodajemy czosnek i blendujemy całość.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Podajemy ze skwarkami z boczku, natką pietruszki i grzankami z bagietki*.

 

*grzanki z bagietki: rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem z wytopionego boczku, podpiekamy kromki bagietki z obu stron.

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka