Krem z kalafiora

U mnie pod lupą kolejne sezonowe warzywo, tym razem króluje pyszny krem z kalafiora.

Składniki:

1l bulionu

1/2 dużego kalafiora

4 ziemniaki

1 cebula

 3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

Dodatkowo:

plastry surowego boczku

posiekana natka pietruszki

grzanki z bagietki*

 

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy.
  2. Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, smażymy.
  3. Dodajemy umyte różyczki kalafiora, smażymy.
  4. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą miękkie.
  5. Dodajemy czosnek i blendujemy całość.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Podajemy ze skwarkami z boczku, natką pietruszki i grzankami z bagietki*.

 

*grzanki z bagietki: rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem z wytopionego boczku, podpiekamy kromki bagietki z obu stron.

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.