Pasta z bobu

Bób, jedni lubią inni nienawidzą 😉 Ale może taka propozycja pozyska fanów bobu.
U mnie na śniadanie wjeżdża pasta z bobu.

300g bobu
1 ząbek czosnku
ok. 2 łyżek soku z cytryny
ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
ok. 50 ml wody
sól, pieprz
natka pietruszki

Gotujemy w garnku osoloną wodę, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy bób.
Gotujemy ok. 8-10 min, tak aby bób był miękki, ale nie stracił pięknego zielonego koloru.
Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, w celu utrwalania pięknego zielonego koloru. Kiedy bób ostygnie, obieramy go z łupinek i wrzucamy do naczynia. Wrzucamy pozostałe składniki poza natką pietruszki i blendujemy. Jeśli pasta będzie za gęsta dodajmy wodę lub sok z cytryny. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

U mnie zajadamy z bagietką i domowym ogórkiem małosolnym. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka