Jeden z ulubionych deserów dzieciństwa? Budyń czekoladowy :)……. Domowy budyń to niczym niebo dla podniebienia.
1,5 szkl. mleka
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka masła
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
60 g posiekanej gorzkiej czekolady
żurawina/ wiśnie do dekoracji*
Jedną szklankę mleka, śmietanę, masło i ekstrakt waniliowy podgrzewamy w rondelku.
Pozostałe mleko miksujemy z cukrem, kakao, mąką i żółtkami. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy gotową masę. Energicznie mieszamy i czekamy aż budyń zgęstnieje pod koniec dodajemy czekoladę, mieszamy aż się roztopi.
*żurawinę warto wcześniej przemrozić, aby była mniej cierpka 😊