Budyń czekoladowy

Jeden z ulubionych deserów dzieciństwa? Budyń czekoladowy :)……. Domowy budyń to niczym niebo dla podniebienia.

1,5 szkl. mleka

200 ml śmietany 30%

1 łyżeczka masła

 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

60 g posiekanej gorzkiej czekolady

żurawina/ wiśnie do dekoracji*

 

Jedną szklankę mleka, śmietanę, masło i ekstrakt waniliowy podgrzewamy w rondelku.

Pozostałe mleko miksujemy z cukrem, kakao, mąką i żółtkami. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy gotową masę. Energicznie mieszamy i czekamy aż budyń zgęstnieje pod koniec dodajemy czekoladę, mieszamy aż się roztopi.

 

*żurawinę warto wcześniej przemrozić, aby była mniej cierpka 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.