Jeśli chcecie zaskoczyć swoich domowników nowym smakiem sernika, ten przepis jest zdecydowanie dla Was. To połączenie tradycyjnego sernika z nutka słodkiego i słonego smaku….istny odjazd
Spód:
200 g herbatników maślanych
70 g roztopionego masła + 3 łyżki kakao
Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wsypujemy i wyrównujemy ciasteczka. Spód sernika chłodzimy w lodówce.
Masa serowa:
1kg twarogu zmielonego półtłustego lub tłustego (może być z wiaderka)
300 ml śmietany 30% lub 36 %
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ¼ szkl. cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miksujemy wszystkie składniki, tylko do połączenia składników. Przygotowaną masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w temperaturze 160oC przez około 50 minut, bez termobiegu.
Sernik studzimy.
Słony karmel:
1 szkl. cukru
3 łyżki wody
120 ml śmietany 30% lub 36 %
30 g masła
150 g orzeszków ziemnych solonych
W garnuszku umieszczamy cukier i wodę, ustawiamy na małym ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie mieszamy i czekamy, aż syrop nabierze złotej barwy.
Ściągamy z palnika dodajemy śmietankę, następnie masło i orzechy. Wszystko mieszamy
i zostawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy serniczek 😉
Smacznego 🙂
Ten post ma jeden komentarz
To najpyszniejszy sernik jaki jadłam!!!!!