Sernik słony karmel

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich domowników nowym smakiem sernika, ten przepis jest zdecydowanie dla Was. To połączenie tradycyjnego sernika z nutka słodkiego i słonego smaku….istny odjazd

Spód:

200 g herbatników maślanych

70 g roztopionego masła + 3 łyżki kakao

Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wsypujemy i wyrównujemy ciasteczka. Spód sernika chłodzimy w lodówce.

Masa serowa:

1kg twarogu zmielonego półtłustego lub tłustego (może być z wiaderka)

300 ml śmietany 30% lub 36 %

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 ¼ szkl. cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miksujemy wszystkie składniki, tylko do połączenia składników. Przygotowaną masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w temperaturze 160oC przez około 50 minut, bez termobiegu.
Sernik studzimy.

Słony karmel:

1 szkl. cukru

3 łyżki wody

120 ml śmietany 30% lub 36 %

30 g masła

150 g orzeszków ziemnych solonych

W garnuszku umieszczamy cukier i wodę, ustawiamy na małym ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie mieszamy i czekamy, aż syrop nabierze złotej barwy.
Ściągamy z palnika dodajemy śmietankę, następnie masło i orzechy. Wszystko mieszamy
i zostawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy serniczek 😉
Smacznego 🙂

Ten post ma jeden komentarz

  1. Kaśka

    To najpyszniejszy sernik jaki jadłam!!!!!

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka