Klopsiki garam masala z suszonymi pomidorami

Uwielbiam tradycję, ale lubię też wprowadzać nowe elementy, które dają mi poczucie, że na nowo komponuje swoje danie. Dziś na tapecie domowy obiadek,  ale inaczej:

klopsiki garam masala z suszonymi pomidorami,

kasza bulgur,

surówka z kapusty pekińskiej.

 

Klopsiki:

400g mięsa mielonego z indyka

1 łyżeczka musztardy djon

1 jajko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki kminku rzymskiego

1/2 garam masala

1/2 łyżeczki soli

4 posiekane pomidory suszone

 

Dodatkowo:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula pokrojona w piórka

1 ząbek czosnku

1 listek laurowy

2-3 ziarenka ziela angielskiego

4-5 ziarenek pieprzu

200 ml wody

 

Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, można nawet na całą noc. Maczając dłonie w zimnej wodzie  lepimy małe klopsiki. Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy z dwóch stron klopsiki. Następnie dodajemy cebulę, pokrojony czosnek, ziele, liść oraz pieprz i zalewamy wodą.  Przykrywamy i czekamy, aż zrobi się sos.

W między czasie gotujemy kaszę i robimy surówkę.

 

Surówka:

1 kapusta pekińska

1 jabłko

1 marchewka

2 ogórki kiszone

1 łyżka szczypiorku

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

 

Kapustę drobno kroimy ( oczywiście pomijamy łykowatą część). Obieramy jabłko, marchew i ogórka. Następnie ścieramy na tarce. Dodajemy szczypiorek, majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.