Uwielbiam tradycję, ale lubię też wprowadzać nowe elementy, które dają mi poczucie, że na nowo komponuje swoje danie. Dziś na tapecie domowy obiadek, ale inaczej:
klopsiki garam masala z suszonymi pomidorami,
kasza bulgur,
surówka z kapusty pekińskiej.
Klopsiki:
400g mięsa mielonego z indyka
1 łyżeczka musztardy djon
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
1/2 garam masala
1/2 łyżeczki soli
4 posiekane pomidory suszone
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu
200 ml wody
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, można nawet na całą noc. Maczając dłonie w zimnej wodzie lepimy małe klopsiki. Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy z dwóch stron klopsiki. Następnie dodajemy cebulę, pokrojony czosnek, ziele, liść oraz pieprz i zalewamy wodą. Przykrywamy i czekamy, aż zrobi się sos.
W między czasie gotujemy kaszę i robimy surówkę.
Surówka:
1 kapusta pekińska
1 jabłko
1 marchewka
2 ogórki kiszone
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Kapustę drobno kroimy ( oczywiście pomijamy łykowatą część). Obieramy jabłko, marchew i ogórka. Następnie ścieramy na tarce. Dodajemy szczypiorek, majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego😊