Klopsiki garam masala z suszonymi pomidorami

Uwielbiam tradycję, ale lubię też wprowadzać nowe elementy, które dają mi poczucie, że na nowo komponuje swoje danie. Dziś na tapecie domowy obiadek,  ale inaczej:

klopsiki garam masala z suszonymi pomidorami,

kasza bulgur,

surówka z kapusty pekińskiej.

 

Klopsiki:

400g mięsa mielonego z indyka

1 łyżeczka musztardy djon

1 jajko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki kminku rzymskiego

1/2 garam masala

1/2 łyżeczki soli

4 posiekane pomidory suszone

 

Dodatkowo:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula pokrojona w piórka

1 ząbek czosnku

1 listek laurowy

2-3 ziarenka ziela angielskiego

4-5 ziarenek pieprzu

200 ml wody

 

Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, można nawet na całą noc. Maczając dłonie w zimnej wodzie  lepimy małe klopsiki. Rozgrzewamy oliwę i obsmażamy z dwóch stron klopsiki. Następnie dodajemy cebulę, pokrojony czosnek, ziele, liść oraz pieprz i zalewamy wodą.  Przykrywamy i czekamy, aż zrobi się sos.

W między czasie gotujemy kaszę i robimy surówkę.

 

Surówka:

1 kapusta pekińska

1 jabłko

1 marchewka

2 ogórki kiszone

1 łyżka szczypiorku

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

 

Kapustę drobno kroimy ( oczywiście pomijamy łykowatą część). Obieramy jabłko, marchew i ogórka. Następnie ścieramy na tarce. Dodajemy szczypiorek, majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka