Blok czekoladowy

Czekolada to chyba jedna z topowych słodkości dla każdego, jednak najlepsze słodycze to takie zrobione w domu. Moja propozycja to kultowy blok czekoladowy z orzechami i liofilizowanymi wiśniami.

500 g mleka w proszku

250 g masła

1 szkl. cukru

4 łyżki kakao

pokruszone herbatniki, orzechy wg. uznania

liofilizowane wiśnie wg. uznania

 

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao, mieszamy aż wszystko się połączy i odstawiamy do ostygnięcia. Do misy lub garnka wsypujemy mleko w proszku, dodajemy pokruszone orzechy, herbatniki lub inne ulubione dodatki. Kiedy masło będzie już lekko ciepłe dodajemy do suchych składników i mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec dekorujemy wiśniami. Blok czekoladowy schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.
Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka