Czekolada to chyba jedna z topowych słodkości dla każdego, jednak najlepsze słodycze to takie zrobione w domu. Moja propozycja to kultowy blok czekoladowy z orzechami i liofilizowanymi wiśniami.
500 g mleka w proszku
250 g masła
1 szkl. cukru
4 łyżki kakao
pokruszone herbatniki, orzechy wg. uznania
liofilizowane wiśnie wg. uznania
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao, mieszamy aż wszystko się połączy i odstawiamy do ostygnięcia. Do misy lub garnka wsypujemy mleko w proszku, dodajemy pokruszone orzechy, herbatniki lub inne ulubione dodatki. Kiedy masło będzie już lekko ciepłe dodajemy do suchych składników i mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec dekorujemy wiśniami. Blok czekoladowy schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.
Smacznego 😊