Blok czekoladowy

Czekolada to chyba jedna z topowych słodkości dla każdego, jednak najlepsze słodycze to takie zrobione w domu. Moja propozycja to kultowy blok czekoladowy z orzechami i liofilizowanymi wiśniami.

500 g mleka w proszku

250 g masła

1 szkl. cukru

4 łyżki kakao

pokruszone herbatniki, orzechy wg. uznania

liofilizowane wiśnie wg. uznania

 

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao, mieszamy aż wszystko się połączy i odstawiamy do ostygnięcia. Do misy lub garnka wsypujemy mleko w proszku, dodajemy pokruszone orzechy, herbatniki lub inne ulubione dodatki. Kiedy masło będzie już lekko ciepłe dodajemy do suchych składników i mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec dekorujemy wiśniami. Blok czekoladowy schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.
Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.