Tortilla – to meksykański placek, który jest świetną bazą pod wypełnienie jakie lubimy
Około 18 sztuk pełnoziarnistych tortilli
Składniki:
4 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 szkl. mąki pszennej
50 ml oliwy z oliwek
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
1,5 szkl. wrzątku
- Mąki, sól wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy oliwę i masło, mieszamy dłońmi i przygotowujemy dołek.
- Wlewamy wrzątek i mieszamy widelcem.
- Kiedy składniki się połączą, dłońmi lepimy kulę.
- Dzielimy na 18 kuleczek i przykrywamy mokrą ściereczką na minimum 1h.
- Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienkie placki, smażymy na suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony.
- Gotowe placki owijamy na kilka godzin w wilgotną ściereczkę.
- Podgrzewamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Moja propozycja na wypełnienie domowych tortilli:
Kotlety garam masala
Ulubione warzywa
Łagodny sos z kolendrą
Pikantny sos z kolendrą
Kotlety garam masala:
500g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy djon
1 łyżeczka soli
1 łyżka posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Lepimy kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
Łagodny sos z kolendrą:
200g majonezu
100g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka soku z limonki
Wszystkie składniki blendujemy.
Pikantny sos z kolendrą:
1/2 łagodnego sosu z kolendrą
1/2 łyżeczki sosu chilli
1 łyżka przecieru pomidorowego
Wszystko mieszamy i gotowe.
Całość podajemy z podgrzaną tortilla i pokrojonymi ulubionymi warzywami.