Tortilla garam masala

Tortilla – to meksykański placek, który jest świetną bazą pod wypełnienie jakie lubimy 😉

Około 18 sztuk pełnoziarnistych tortilli

Składniki:

4 szkl. mąki pełnoziarnistej

1 szkl. mąki pszennej

50 ml oliwy z oliwek

50 g masła

1/2 łyżeczki soli

1,5 szkl. wrzątku

 

  1. Mąki, sól wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy oliwę i masło, mieszamy dłońmi i przygotowujemy dołek.
  2. Wlewamy wrzątek i mieszamy widelcem.
  3. Kiedy składniki się połączą, dłońmi lepimy kulę.
  4. Dzielimy na 18 kuleczek i przykrywamy mokrą ściereczką na minimum 1h.
  5. Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienkie placki, smażymy na suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony.
  6. Gotowe placki owijamy na kilka godzin w wilgotną ściereczkę.
  7. Podgrzewamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Moja propozycja na wypełnienie domowych tortilli:

Kotlety garam masala

Ulubione warzywa

Łagodny sos z kolendrą

Pikantny sos z kolendrą

 

Kotlety garam masala:

500g mięsa mielonego z szynki

1 jajko

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy djon

1 łyżeczka soli

1 łyżka posiekanej kolendry

1/2 łyżeczki kminku rzymskiego

1/2 łyżeczki garam masala

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/4 łyżeczki ostrej papryki

Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Lepimy kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

 Łagodny sos z kolendrą:

200g majonezu

100g jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżeczka soku z limonki

 

Wszystkie składniki blendujemy.

Pikantny sos z kolendrą:

1/2 łagodnego sosu z kolendrą

1/2 łyżeczki sosu chilli

1 łyżka przecieru pomidorowego

 

Wszystko mieszamy i gotowe.

Całość podajemy z podgrzaną tortilla i pokrojonymi ulubionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.