Tortilla garam masala

Tortilla – to meksykański placek, który jest świetną bazą pod wypełnienie jakie lubimy 😉

Około 18 sztuk pełnoziarnistych tortilli

Składniki:

4 szkl. mąki pełnoziarnistej

1 szkl. mąki pszennej

50 ml oliwy z oliwek

50 g masła

1/2 łyżeczki soli

1,5 szkl. wrzątku

 

  1. Mąki, sól wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy oliwę i masło, mieszamy dłońmi i przygotowujemy dołek.
  2. Wlewamy wrzątek i mieszamy widelcem.
  3. Kiedy składniki się połączą, dłońmi lepimy kulę.
  4. Dzielimy na 18 kuleczek i przykrywamy mokrą ściereczką na minimum 1h.
  5. Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienkie placki, smażymy na suchej patelni po około 30 sekund z każdej strony.
  6. Gotowe placki owijamy na kilka godzin w wilgotną ściereczkę.
  7. Podgrzewamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Moja propozycja na wypełnienie domowych tortilli:

Kotlety garam masala

Ulubione warzywa

Łagodny sos z kolendrą

Pikantny sos z kolendrą

 

Kotlety garam masala:

500g mięsa mielonego z szynki

1 jajko

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy djon

1 łyżeczka soli

1 łyżka posiekanej kolendry

1/2 łyżeczki kminku rzymskiego

1/2 łyżeczki garam masala

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/4 łyżeczki ostrej papryki

Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Lepimy kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

 Łagodny sos z kolendrą:

200g majonezu

100g jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżeczka soku z limonki

 

Wszystkie składniki blendujemy.

Pikantny sos z kolendrą:

1/2 łagodnego sosu z kolendrą

1/2 łyżeczki sosu chilli

1 łyżka przecieru pomidorowego

 

Wszystko mieszamy i gotowe.

Całość podajemy z podgrzaną tortilla i pokrojonymi ulubionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka