Szybka przekąska w pracy i nie tylko? Moja propozycja to chrupiące ciasteczka owsiane. To świetna przekąska, która możesz zajadać w domu lub w pracy.
Około 25 ciasteczek:
1 jajko
100 g brązowego cukru
2 łyżki miodu
ekstrakt waniliowy
150 g mąki
150g płatki owsiane
1/2 sody oczyszczonej
1/2 cynamonu
120 g posianych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca)
120 g roztopionego masła
W misce umieszczamy jajko, cukier, miód oraz ekstrakt waniliowy – wszystko miksujemy. Następnie dodajmy mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną i dalej miksujemy. Kolejno wsypujemy płatki owsiane i orzechy – mieszamy łopatką i dodajemy roztopione masło, które łączymy z całą masą. Ciasto odstawiamy na kilka minut, przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180oC. Następnie z gotowego ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce i delikatnie spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy partiami po ok . 10-15 minut.
Na zdrówko 🙂