Ciasteczka owsiane

Szybka przekąska w pracy i nie tylko? Moja propozycja to chrupiące ciasteczka owsiane. To świetna przekąska, która możesz zajadać w domu lub w pracy.

Około 25 ciasteczek:
1 jajko
100 g brązowego cukru
2 łyżki miodu
ekstrakt waniliowy
150 g mąki
150g płatki owsiane
1/2 sody oczyszczonej
1/2 cynamonu
120 g posianych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca)
120 g roztopionego masła

W misce umieszczamy jajko, cukier, miód oraz ekstrakt waniliowy – wszystko miksujemy. Następnie dodajmy mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną i dalej miksujemy. Kolejno wsypujemy płatki owsiane i orzechy – mieszamy łopatką i dodajemy roztopione masło, które łączymy z całą masą. Ciasto odstawiamy na kilka minut, przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180oC.  Następnie z gotowego ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce i delikatnie spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy partiami po ok . 10-15 minut.

Na zdrówko 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka