Krem pomidorowo-paprykowy

Połączenie smaków lata i jesieni? To pyszny krem pomidorowo-paprykowy.

1 kg papryki
500 ml przecieru ze świeżych pomidorów lub 500 ml passaty pomidorowej
500 ml bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki posiekanej kolendry + do dekoracji
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz
bagietka na grzanki

1. Paprykę myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy paprykę oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy godzinę.
2. W połowie czasu pieczenia obracamy paprykę na drugą stronę, dodajemy obok papryki zawinięte w folię aluminiową ząbki czosnku.
3.  Wyciągamy paprykę z piekarnika i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na około pół godziny.
4. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy.
5. Ściągamy skórkę z papryki, następnie  wkładamy do garnka i wyciskamy czosnek z łupinek. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i podgrzewamy wywar.
5. Blendujemy, następnie  dodajemy mascarpone i kolendrę i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Poddajemy z bagietką podpieczoną na patelni

Dodaj komentarz

Popularne posty
Kategorie

Najnowsze wpisy

Leśna tarta

Leśna tarta skradnie Wasze serca, co prawda nie jest to danie typu fit, ale ciężko

Letnia owsianka

Szybkie i zdrowe śniadanie? Oczywiście owsianka, a ta z sezonowymi owocami smakuje szczególnie dobrze. Moja