Leśna tarta

Leśna tarta skradnie Wasze serca, co prawda nie jest to danie typu fit, ale ciężko się jej oprzeć. Kompozycja składników przyciągnie wszystkich domowników.

Kruchy spód:

Forma do tarty o średnicy 32 cm
200 g masła
300 g mąki
1 duże jajko
szczypta soli

 

Zagniatamy ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałki zimnego masła i soli, następnie dodajemy jajko i łączymy składniki w jednolite ciasto, szybko aby cisto się nie rozgrzało. Następnie rozwałkowujemy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek podsypując mąką, wykładamy nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tarte o średnicy 32 cm. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki.

W tym czasie robimy nadzienie:
300 g dobrej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
250 g grzybów (pieczarek lub leśnych)
1 łyżka masła
2 czerwone cebule
3 łyżki posiekanej natki
50 g tartego parmezanu
1 łyżka mąki
3 jajka
250 ml śmietanki 30%
1/2 szklanka mleka

Na patelni topimy boczek pokrojony w kostkę, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy pokroją w półplastry kiełbasę. Wszystko przekładamy do miski. Na tej samej patelni dodajemy masło i pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby i smażymy jeszcze kilka minut. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy: posiekaną natkę pietruszki, mąkę i ser – mieszamy.
W oddzielnej misce roztrzepujemy rózgą jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, soli i pieprzu.

Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. Ciasto okrywamy folią aluminiową, wysypujemy obciążenie w postaci np. ryżu i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez 10 minut. Zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy spód jeszcze przez
5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Piekarnik ustawiamy na 180ºC.
Na podpieczony spód wykładamy składniki nadzienia, zalewamy masą i wstawiamy do piekarnika. Tarte pieczemy przez ok. 40 minut na złoty kolor.

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka