Pasta z bobu

Bób, jedni lubią inni nienawidzą 😉 Ale może taka propozycja pozyska fanów bobu.
U mnie na śniadanie wjeżdża pasta z bobu.

300g bobu
1 ząbek czosnku
ok. 2 łyżek soku z cytryny
ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
ok. 50 ml wody
sól, pieprz
natka pietruszki

Gotujemy w garnku osoloną wodę, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy bób.
Gotujemy ok. 8-10 min, tak aby bób był miękki, ale nie stracił pięknego zielonego koloru.
Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, w celu utrwalania pięknego zielonego koloru. Kiedy bób ostygnie, obieramy go z łupinek i wrzucamy do naczynia. Wrzucamy pozostałe składniki poza natką pietruszki i blendujemy.
Jeśli pasta będzie za gęsta dodajmy wodę lub sok z cytryny. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

U mnie zajadamy z bagietką i domowym ogórkiem małosolnym. Smacznego 

 

Dodaj komentarz

Popularne posty
Kategorie

Najnowsze wpisy

Leśna tarta

Leśna tarta skradnie Wasze serca, co prawda nie jest to danie typu fit, ale ciężko

Letnia owsianka

Szybkie i zdrowe śniadanie? Oczywiście owsianka, a ta z sezonowymi owocami smakuje szczególnie dobrze. Moja