Pieczony naleśnik

Kolejna inna odsłona popularnego śniadania jakim jest naleśnik, tym razem w wersji pieczonej, znany również jako dutchbaby.

Naleśniki:
patelnia żeliwna o średnicy ok. 26 cm (Może też być naczynie żaroodporne)
1 łyżka klarowanego masła
3 jajka
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka
1 łyżka cukru pudru

Dodatki:
100g serka mascarpone
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
2 brzoskwinie
ok. 100g malin
cukier puder

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, razem z patelnią lub naczyniem. Wszystkie składniki ciasta krótko blendujemy. Smarujemy patelnie roztopionym masłem. Wylewamy ciasto na patelnię i pieczemy ok.15 minut.
W tym czasie łączymy: serek, jogurt, cukier i cynamon. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Gotowego naleśnika posypujemy cukrem pudrem, wykładamy serek i owoce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Popularne posty
Kategorie

Najnowsze wpisy

Leśna tarta

Leśna tarta skradnie Wasze serca, co prawda nie jest to danie typu fit, ale ciężko

Letnia owsianka

Szybkie i zdrowe śniadanie? Oczywiście owsianka, a ta z sezonowymi owocami smakuje szczególnie dobrze. Moja