Pieczony naleśnik

Kolejna inna odsłona popularnego śniadania jakim jest naleśnik, tym razem w wersji pieczonej, znany również jako dutchbaby. Jest to idealne połączenia dla fanów omletów i naleśników, jestem przekonana, że będzie częstym gościem na Waszych stołach 😉

Naleśnik:
patelnia żeliwna o średnicy ok. 26 cm (Może też być naczynie żaroodporne)
1 łyżka klarowanego masła
3 jajka
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka
1 łyżka cukru pudru

Dodatki:
100g serka mascarpone
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
2 brzoskwinie
ok. 100g malin
cukier puder

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, razem z patelnią lub naczyniem. Wszystkie składniki ciasta krótko blendujemy. Smarujemy patelnie roztopionym masłem. Wylewamy ciasto na patelnię/naczynię i pieczemy ok.15 minut.
W tym czasie łączymy: serek, jogurt, cukier i cynamon. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Gotowego naleśnika posypujemy cukrem pudrem, wykładamy serek i owoce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka