Kolejna inna odsłona popularnego śniadania jakim jest naleśnik, tym razem w wersji pieczonej, znany również jako dutchbaby. Jest to idealne połączenia dla fanów omletów i naleśników, jestem przekonana, że będzie częstym gościem na Waszych stołach 😉
Naleśnik:
patelnia żeliwna o średnicy ok. 26 cm (Może też być naczynie żaroodporne)
1 łyżka klarowanego masła
3 jajka
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka
1 łyżka cukru pudru
Dodatki:
100g serka mascarpone
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
2 brzoskwinie
ok. 100g malin
cukier puder
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, razem z patelnią lub naczyniem. Wszystkie składniki ciasta krótko blendujemy. Smarujemy patelnie roztopionym masłem. Wylewamy ciasto na patelnię/naczynię i pieczemy ok.15 minut.
W tym czasie łączymy: serek, jogurt, cukier i cynamon. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Gotowego naleśnika posypujemy cukrem pudrem, wykładamy serek i owoce.
Smacznego!