Jak osłodzić sobie śniadanie? Przygotować drożdżowe muffiny z orzechową kruszonką – są puszyste i mega aromatyczne.
Muffiny ok. 12 sztuk:
250g mąki pszennej
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
1/4 szkl. cukru
1 jajko
125 ml mleka
1/4 łyżeczka łyżeczki soli
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
Kruszonka:
150g zmielonych prażonych orzechów laskowych
100g miękkiego masła
ok. 5 łyżek mąki pszennej
1/4 szkl. brązowego cukru
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki na łączymy. Pamiętajcie że kruszonką ma się kruszyć, więc regulujemy tą konsystencję masłem lub/i mąką.
Muffiny:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe jest kapryśne i czasem potrzebuje więcej/mniej mąki lub masła. Ja zaczynałam od 50g masła, a skończyłam na 100g
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – zajmie to około 1,5 godziny.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i dzielimy na około 12 części. Wkładamy do foremki na muffiny. Układamy kruszonkę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 45 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 – 18 minut.
Świetnie smakują z dżemem lub konfiturą 🙂
