Drożdżowe muffiny z orzechową kruszonką

Jak osłodzić sobie śniadanie? Przygotować drożdżowe muffiny z orzechową kruszonką – są puszyste i mega aromatyczne.

Muffiny ok. 12 sztuk:
250g mąki pszennej
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
1/4 szkl. cukru
1 jajko
125 ml mleka
1/4 łyżeczka łyżeczki soli
100 g masła, roztopionego i przestudzonego

Kruszonka:
150g zmielonych prażonych orzechów laskowych
100g miękkiego masła
ok. 5 łyżek mąki pszennej
1/4 szkl. brązowego cukru
szczypta cynamonu

Wszystkie składniki na łączymy. Pamiętajcie że kruszonką ma się kruszyć, więc regulujemy tą konsystencję masłem lub/i mąką.

Muffiny:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe jest kapryśne i czasem potrzebuje więcej/mniej mąki lub masła. Ja zaczynałam od 50g masła, a skończyłam na 100g 😁
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – zajmie to około 1,5 godziny.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i dzielimy na około 12 części. Wkładamy do foremki na muffiny. Układamy kruszonkę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 45 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 – 18 minut.
Świetnie smakują z dżemem lub konfiturą 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka