Brownie z solonym karmelem i orzechami pekan

Klasyczne brownie w niecodziennej odsłonie?  Brownie, w towarzystwie słonego karmelu i orzechów pekan. Połączenie czekolady i słonego karmelu to zdecydowanie strzał w dziesiątkę 😉 , a do tego chrupiące orzechy i już mam zrobiony dzień 😉

Brownie
200g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szkl. cukru
120g mąki
2 łyżki kakao
Blaszka/ naczynie żaroodporne 25×18

  1. Roztapiamy masło, dajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż składniki się połączą,
  2. W miejsce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym,
  3. Dodajemy masę czekoladową, mieszamy wszystko rózgą.
  4. Dodajemy przesianą mąkę i kakao wszystko mieszamy łopatką,
  5. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
  6. Ciacho pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180°C – do suchego patyczka.

Polewa:
3/4 szkl. cukru
150 ml śmietanki 30%
ok. 1/2 łyżeczki mielonej soli
ok. 150g orzechów pekan

  1. Na suchą patelnie wsypujemy cukier, nie mieszamy czekamy aż zacznie się karmelizować,
  2. Dodajemy śmietankę i sól,
  3. Czekamy, aż wszystko się połączy i dodajemy orzechy,
  4. Następnie polewamy ciasto.

Smacznego 🥰

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru – orzeźwiający, lekko słodki, lekko kwaśny po prostu idealny napój na wakacyjny