Klasyczne brownie w niecodziennej odsłonie? Brownie, w towarzystwie słonego karmelu i orzechów pekan. Połączenie czekolady i słonego karmelu to zdecydowanie strzał w dziesiątkę 😉 , a do tego chrupiące orzechy i już mam zrobiony dzień 😉
Brownie
200g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szkl. cukru
120g mąki
2 łyżki kakao
Blaszka/ naczynie żaroodporne 25×18
- Roztapiamy masło, dajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż składniki się połączą,
- W miejsce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym,
- Dodajemy masę czekoladową, mieszamy wszystko rózgą.
- Dodajemy przesianą mąkę i kakao wszystko mieszamy łopatką,
- Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
- Ciacho pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180°C – do suchego patyczka.
Polewa:
3/4 szkl. cukru
150 ml śmietanki 30%
ok. 1/2 łyżeczki mielonej soli
ok. 150g orzechów pekan
- Na suchą patelnie wsypujemy cukier, nie mieszamy czekamy aż zacznie się karmelizować,
- Dodajemy śmietankę i sól,
- Czekamy, aż wszystko się połączy i dodajemy orzechy,
- Następnie polewamy ciasto.
Smacznego 🥰