Brownie z solonym karmelem i orzechami pekan

Klasyczne brownie w niecodziennej odsłonie?  Brownie, w towarzystwie słonego karmelu i orzechów pekan. Połączenie czekolady i słonego karmelu to zdecydowanie strzał w dziesiątkę 😉 , a do tego chrupiące orzechy i już mam zrobiony dzień 😉

Brownie
200g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szkl. cukru
120g mąki
2 łyżki kakao
Blaszka/ naczynie żaroodporne 25×18

  1. Roztapiamy masło, dajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż składniki się połączą,
  2. W miejsce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym,
  3. Dodajemy masę czekoladową, mieszamy wszystko rózgą.
  4. Dodajemy przesianą mąkę i kakao wszystko mieszamy łopatką,
  5. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
  6. Ciacho pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180°C – do suchego patyczka.

Polewa:
3/4 szkl. cukru
150 ml śmietanki 30%
ok. 1/2 łyżeczki mielonej soli
ok. 150g orzechów pekan

  1. Na suchą patelnie wsypujemy cukier, nie mieszamy czekamy aż zacznie się karmelizować,
  2. Dodajemy śmietankę i sól,
  3. Czekamy, aż wszystko się połączy i dodajemy orzechy,
  4. Następnie polewamy ciasto.

Smacznego 🥰

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka