Polędwiczki w sosie pieczarkowym i kluseczki gnocchi

Szukacie przepisu na niebanalny, rodzinny obiad? Moja propozycja to polędwiczka w sosie pieczarkowym z kluseczkami gnocchi – kluseczki podobne do naszych tradycyjnych kopytek, ale nazwa i kształt wydają mi się znacznie bardziej urocze 😉

Polędwiczki w sosie pieczarkowym:

1,2-1,5 kg polędwicy wieprzowej

400 g pieczarek (ja użyłam ciemnej odmiany)

1 średnia cebula

1/2 szkl. wody

3 czubate łyżki serka mascarpone

1-1,5 łyżeczki posikanego tymianku (można użyć suszonego, jednak dodajemy nieco mniej – ok. 3/4 łyżeczki)

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

Polędwiczkę kroimy w ok. 1 cm plastry, rozbijamy nieco tłuczkiem z obu stron, solimy i pieprzymy również z obu stron. Rozgrzewamy patelnie z olejem, polędwiczki obsmażamy z obu stron, aż lekko się zrumienią i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, solimy i smażymy. Kiedy cebula się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone drobno pieczarki, solimy, pieprzymy i dalej smażymy. Kiedy pieczarki się zrumienią, dodajemy wodę, serek mascarpone. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą i dodajemy tymianek. Następnie dorzucamy polędwiczki, otulamy je sosem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż polędwiczki będą miękkie.

Kluseczki:

1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych)

około 150g mąki pszennej + mąka do podsypania

1 jajko

 1 łyżeczka soli

 

Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie gotujemy do miękkości bez obierania ich ze skórki.  Następnie jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy: mąkę, jajko i sól,  całość szybko, ale dokładnie zagniatamy i dzielimy na kilka części. Z każdej z nich rolujemy wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm, który kolejno kroimy na ok.1 cm kawałki. Kluseczki możemy pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki, za pomocą widelca lub specjalnej deseczki, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi. Gotowe kluski gotujemy partiami w osolonym wrzątku – przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Kluseczki podajemy z polędwiczką i sosem, świetnie smakuję z dodatkiem świeżej rukoli. Smaczenego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka