Polędwiczki w sosie pieczarkowym i kluseczki gnocchi

Szukacie przepisu na niebanalny, rodzinny obiad? Moja propozycja to polędwiczka w sosie pieczarkowym z kluseczkami gnocchi – kluseczki podobne do naszych tradycyjnych kopytek, ale nazwa i kształt wydają mi się znacznie bardziej uroczę 😉

Polędwiczki w sosie pieczarkowym:

1,2-1,5 kg polędwicy wieprzowej

400 g pieczarek (ja użyłam ciemnej odmiany)

1 średnia cebula

1/2 szkl. wody

3 czubate łyżki serka mascarpone

1-1,5 łyżeczki posikanego tymianku (można użyć suszonego, jednak dodajemy nieco mniej – ok. 3/4 łyżeczki)

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

Polędwiczkę kroimy w ok. 1 cm plastry, rozbijamy nieco tłuczkiem z obu stron, solimy i pieprzymy również z obu stron. Rozgrzewamy patelnie z olejem, polędwiczki obsmażamy z obu stron, aż lekko się zrumienią i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, solimy i smażymy. Kiedy cebula się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone drobno pieczarki, solimy, pieprzymy i dalej smażymy. Kiedy pieczarki się zrumienią, dodajemy wodę, serek mascarpone. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą i dodajemy tymianek. Następnie dorzucamy polędwiczki, otulamy je sosem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż polędwiczki będą miękkie.

Kluseczki:

1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych)

około 150g mąki pszennej + mąka do podsypania

1 jajko

 1 łyżeczka soli

 

Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie gotujemy do miękkości bez obierania ich ze skórki.  Następnie jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy: mąkę, jajko i sól,  całość szybko, ale dokładnie zagniatamy i dzielimy na kilka części. Z każdej z nich rolujemy wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm, który kolejno kroimy na ok.1 cm kawałki. Kluseczki możemy pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki, za pomocą widelca lub specjalnej deseczki, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi. Gotowe kluski gotujemy partiami w osolonym wrzątku – przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Kluseczki podajemy z polędwiczką i sosem, świetnie smakuję z dodatkiem świeżej rukoli. Smaczenego 🙂

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru – orzeźwiający, lekko słodki, lekko kwaśny po prostu idealny napój na wakacyjny