Szukacie przepisu na niebanalny, rodzinny obiad? Moja propozycja to polędwiczka w sosie pieczarkowym z kluseczkami gnocchi – kluseczki podobne do naszych tradycyjnych kopytek, ale nazwa i kształt wydają mi się znacznie bardziej urocze 😉
Polędwiczki w sosie pieczarkowym:
1,2-1,5 kg polędwicy wieprzowej
400 g pieczarek (ja użyłam ciemnej odmiany)
1 średnia cebula
1/2 szkl. wody
3 czubate łyżki serka mascarpone
1-1,5 łyżeczki posikanego tymianku (można użyć suszonego, jednak dodajemy nieco mniej – ok. 3/4 łyżeczki)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz
Polędwiczkę kroimy w ok. 1 cm plastry, rozbijamy nieco tłuczkiem z obu stron, solimy i pieprzymy również z obu stron. Rozgrzewamy patelnie z olejem, polędwiczki obsmażamy z obu stron, aż lekko się zrumienią i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, solimy i smażymy. Kiedy cebula się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone drobno pieczarki, solimy, pieprzymy i dalej smażymy. Kiedy pieczarki się zrumienią, dodajemy wodę, serek mascarpone. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą i dodajemy tymianek. Następnie dorzucamy polędwiczki, otulamy je sosem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż polędwiczki będą miękkie.
Kluseczki:
1 kg ziemniaków (koniecznie mącznych i najlepiej starych)
około 150g mąki pszennej + mąka do podsypania
1 jajko
1 łyżeczka soli
Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie gotujemy do miękkości bez obierania ich ze skórki. Następnie jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy: mąkę, jajko i sól, całość szybko, ale dokładnie zagniatamy i dzielimy na kilka części. Z każdej z nich rolujemy wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm, który kolejno kroimy na ok.1 cm kawałki. Kluseczki możemy pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki, za pomocą widelca lub specjalnej deseczki, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi. Gotowe kluski gotujemy partiami w osolonym wrzątku – przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Kluseczki podajemy z polędwiczką i sosem, świetnie smakuję z dodatkiem świeżej rukoli. Smaczenego 🙂