Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru – orzeźwiający, lekko słodki, lekko kwaśny po prostu idealny napój na wakacyjny czas 🙂

500 g rabarbaru

1,5 l wody

1 szk. cukru

sok z 1 pomarańczy

 

Rabarbar myjemy, ale nie obieramy. Następnie kroimy go na 2-3 cm kawałki i wkładamy do garnka zasypujemy cukrem i zalewamy wodą, gotujemy. Kiedy kompot się zagotuję dodajemy sok z pomarańczy. Następnie studzimy i odcedzamy kompot do dzbanka lub karafki.

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.