Mini Pavlova z marakują

Pavlova to niewątpliwie królowa deserów – bardzo kapryśna, ale jeśli się uda jest niezwykle krucha i słodka. Moja propozycja to pavlova w wersji mini z kremem z białą czekoladą w towarzystwie marakui, która balansuje słodycz bezy.

8 bezików

8 dużych białek

szczypta soli

400 g drobnego cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki soku z cytryny

Krem

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki

50 g białej czekolady

  6 owoców marakui – im bardziej pomarszczone tym bardziej słodkie i soczyste 😉   Przygotowujemy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia następnie odrysowujemy 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Piekarnik rozgrzewamy do  150°C, następnie po 2 minutach zmniejszamy do temperatury 120°C. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier – łyżka po łyżce. Następnie dodajmy sok z cytryny i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Masę w równej ilości wykładamy na przygotowane kółka, robiąc małe gniazda na krem. Bezy pieczemy około 80-90 minut, następnie wyłączamy i uchylamy piekarnik do czasu ich wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko studzimy. Mascarpone ubijamy ze śmietanką, następnie dodajemy białą czekoladę i dalej mieszamy. Owoce marakui kroimy na połówki, a miąższ przekładamy do miseczki. Do bezików wykładamy krem oraz miąższ z marakui, najlepiej tuż przed podaniem. Smacznego 🙂  

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka