Mini Pavlova z marakują

Pavlova to niewątpliwie królowa deserów – bardzo kapryśna, ale jeśli się uda jest niezwykle krucha i słodka. Moja propozycja to pavlova w wersji mini z kremem z białą czekoladą w towarzystwie marakui, która balansuje słodycz bezy.

8 bezików

8 dużych białek

szczypta soli

400 g drobnego cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki soku z cytryny

Krem

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki

50 g białej czekolady

  6 owoców marakui – im bardziej pomarszczone tym bardziej słodkie i soczyste 😉   Przygotowujemy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia następnie odrysowujemy 8 kółek o średnicy ok. 10 cm. Piekarnik rozgrzewamy do  150°C, następnie po 2 minutach zmniejszamy do temperatury 120°C. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier – łyżka po łyżce. Następnie dodajmy sok z cytryny i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Masę w równej ilości wykładamy na przygotowane kółka, robiąc małe gniazda na krem. Bezy pieczemy około 80-90 minut, następnie wyłączamy i uchylamy piekarnik do czasu ich wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko studzimy. Mascarpone ubijamy ze śmietanką, następnie dodajemy białą czekoladę i dalej mieszamy. Owoce marakui kroimy na połówki, a miąższ przekładamy do miseczki. Do bezików wykładamy krem oraz miąższ z marakui, najlepiej tuż przed podaniem. Smacznego 🙂  

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.