Jeśli szukacie przepisu na placuszki, które mogą stać się racuszkami to trafiliście idealnie 😉 Przepis jest szybki, prosty i zawiera niewiele składników. Jeśli chcecie uzyskać efekt delikatnych placuszków smażcie je na patelni tylko muśniętej tłuszczem, jeśli natomiast chcecie uzyskać chrupiące racuszki usmażcie je w głębokim tłuszczu (następnie odsączając je z nadmiaru tłuszczu).
400 g jogurtu greckiego
3 jajka
1 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka oleju*
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
*w opcji placuszków
Wszystkie składni łączymy i smażymy placuszki, które możecie podać na wiele sposobów, moja propozycja to:Mus truskawkowy – po prostu blendujemy truskawki 😉
Krem cynamonowy:
3 łyżki serka mascarpone
1,5 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ponadto, warto przygotować świeże sezonowe owoce. Smacznego 🙂