Kolejna odsłona pierogów……nie mogło tutaj zabraknąć pierogów z wiśniami lekko słodkie, przełamane kwaśnym jogurtem. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam lepić pierogi i myślę, że wpadanie tutaj jeszcze nie jeden przepis na te małe cudeńka 😉
Ciasto:
1 kg mąki
ok.50 ml oleju
300 ml wrzątku
szczypta soli
Farsz:
1 kg wiśni – drylujemy
3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki farszu mieszamy.
Jogurt waniliowy:
200 g jogurt waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki mieszamy
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy olej i stopniowo wrzątek „krojąc” ciasto nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć, odkładamy nóż i zagniatamy ciasto do momentu jak ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- W razie potrzeby regulujemy ciasto mąką, olejem lub wrzątkiem. Ale trzeba być cierpliwym za nim składniki się ładnie połączą
- Jak ciasto będzie gotowe, odkładamy je na minimum 20-30 minut, aby odpoczęło.
- Później już tylko przyjemna zabawa ciasto rozwałkowujemy dość cienko ( dzięki dodatku oleju ciasto jest mega elastyczne i będzie ładnie pracować), wykrajamy kółka i nakładamy farsz na jego środek, następnie zagniatamy pierożka.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
- Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy pierogi na pewno się nie skleją.
- Gotowe wykładamy na talerz i odsączamy.
Pierogi podajemy z jogurtem. Smacznego 🙂