Pierogi z wiśniami

Kolejna odsłona pierogów……nie mogło tutaj zabraknąć pierogów z wiśniami lekko słodkie, przełamane kwaśnym jogurtem. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam lepić pierogi i myślę, że wpadanie tutaj jeszcze nie jeden przepis na te małe cudeńka 😉

Ciasto:

1 kg mąki

ok.50 ml oleju

300 ml wrzątku

szczypta soli

 

Farsz:

1 kg wiśni – drylujemy

3-4  łyżeczki cukru trzcinowego

Wszystkie składniki farszu mieszamy.

 

Jogurt waniliowy:

200 g jogurt waniliowy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki mieszamy

 

Ciasto:

  1. Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy olej i stopniowo wrzątek „krojąc” ciasto nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć, odkładamy nóż i zagniatamy ciasto do momentu jak ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  2. W razie potrzeby regulujemy ciasto mąką, olejem lub wrzątkiem. Ale trzeba być cierpliwym za nim składniki się ładnie połączą
  3. Jak ciasto będzie gotowe, odkładamy je na minimum 20-30 minut, aby odpoczęło.
  4. Później już tylko przyjemna zabawa ciasto rozwałkowujemy dość cienko ( dzięki dodatku oleju ciasto jest mega elastyczne  i będzie ładnie pracować), wykrajamy kółka i nakładamy farsz na jego środek, następnie zagniatamy pierożka.
  5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
  6. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy pierogi na pewno się  nie skleją.
  7. Gotowe wykładamy na talerz i odsączamy.

Pierogi podajemy z jogurtem. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.