Ucierane ze śliwkami i kruszonką orzechową

Jeśli nie lubisz spędzać długich godzin na pieczeniu, ale jednocześnie chcesz cieszyć się pysznym
i aromatycznym ciastem, to ten przepis jest dla Ciebie. Klasyka gatunku z pyszną orzechową kruszonką.

Ciasto

200 g masła

1 szkl. cukru

4 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

200 g mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

500g śliwek bez pestek

½ łyżeczka cynamonu

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kruszonka

70 g roztopionego masła

100 cukru

100 g zmielonych orzechów laskowych

50 g mąki pszennej

Wszystkie składniki mieszamy w misce, do uzyskania kruszonki.

Połówki śliwek mieszamy z cynamonem, natomiast obie mąki oraz sodę przesiewamy do osobnego naczynia. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka jedno po drugim – każdorazowo ucierając ciasto. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz suche składniki, wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy śliwki. Wszystko posypujemy orzechową kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170oC bez termoobiegu, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Parzymy kawkę i cieszymy się pysznym ciachem 😉

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka