Ucierane ze śliwkami i kruszonką orzechową

Jeśli nie lubisz spędzać długich godzin na pieczeniu, ale jednocześnie chcesz cieszyć się pysznym
i aromatycznym ciastem, to ten przepis jest dla Ciebie. Klasyka gatunku z pyszną orzechową kruszonką.

Ciasto

200 g masła

1 szkl. cukru

4 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

200 g mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

500g śliwek bez pestek

½ łyżeczka cynamonu

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Kruszonka

70 g roztopionego masła

100 cukru

100 g zmielonych orzechów laskowych

50 g mąki pszennej

Wszystkie składniki mieszamy w misce, do uzyskania kruszonki.

Połówki śliwek mieszamy z cynamonem, natomiast obie mąki oraz sodę przesiewamy do osobnego naczynia. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka jedno po drugim – każdorazowo ucierając ciasto. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz suche składniki, wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy śliwki. Wszystko posypujemy orzechową kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170oC bez termoobiegu, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Parzymy kawkę i cieszymy się pysznym ciachem 😉

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.