Jeśli nie lubisz spędzać długich godzin na pieczeniu, ale jednocześnie chcesz cieszyć się pysznym
i aromatycznym ciastem, to ten przepis jest dla Ciebie. Klasyka gatunku z pyszną orzechową kruszonką.
Ciasto
200 g masła
1 szkl. cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500g śliwek bez pestek
½ łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kruszonka
70 g roztopionego masła
100 cukru
100 g zmielonych orzechów laskowych
50 g mąki pszennej
Wszystkie składniki mieszamy w misce, do uzyskania kruszonki.
Połówki śliwek mieszamy z cynamonem, natomiast obie mąki oraz sodę przesiewamy do osobnego naczynia. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka jedno po drugim – każdorazowo ucierając ciasto. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz suche składniki, wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy śliwki. Wszystko posypujemy orzechową kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170oC bez termoobiegu, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Parzymy kawkę i cieszymy się pysznym ciachem 😉