Kurczak w jesiennej odsłonie

Chcesz poczuć klimat jesiennych smaków w kuchni to połączenie soczystego kurczaka, puree z selera i karmelizowanych jabłek to zdecydowanie przepis dla Ciebie 😉

Kurczak:

4 udka z kurczaka

1 cebula

Marynata:

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku (przeciśnięte)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki kminku rzymskiego

½ ostrej papryki

szczypta cynamonu

 

Mięso z kurczaka oczyszczamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Składniki marynaty mieszamy razem i dokładnie wcieramy
w mięso, następnie obkładamy cebulą pokrojoną w piórka. Odkładamy mięso na minimum 2 h (można na całą noc). Następnie pieczmy
w temperaturze 180oC ok. 45-50 minut.

Puree z selera:

2 duże selery

1 łyżka  soli

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

garść pieprzu w ziarnach

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka masła

 

Obrane selery gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Następnie selery blendujemy z czosnkiem, masła. Doprawimy solą i pieprzem.

Karmelizowane jabłka:

2 jabłka

1 łyżka masła

3 łyżeczki cukru trzcinowego

½ łyżeczki cynamonu

 

Jabłka kroimy w cząstki, karmelizujemy na maśle z cukrem i cynamonem.

Wszystkie składniki łączymy na talerzu – Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy