Kurczak w jesiennej odsłonie

Chcesz poczuć klimat jesiennych smaków w kuchni to połączenie soczystego kurczaka, puree z selera i karmelizowanych jabłek to zdecydowanie przepis dla Ciebie 😉

Kurczak:

4 udka z kurczaka

1 cebula

Marynata:

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku (przeciśnięte)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki kminku rzymskiego

½ ostrej papryki

szczypta cynamonu

 

Mięso z kurczaka oczyszczamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Składniki marynaty mieszamy razem i dokładnie wcieramy
w mięso, następnie obkładamy cebulą pokrojoną w piórka. Odkładamy mięso na minimum 2 h (można na całą noc). Następnie pieczmy
w temperaturze 180oC ok. 45-50 minut.

Puree z selera:

2 duże selery

1 łyżka  soli

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

garść pieprzu w ziarnach

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka masła

 

Obrane selery gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Następnie selery blendujemy z czosnkiem, masła. Doprawimy solą i pieprzem.

Karmelizowane jabłka:

2 jabłka

1 łyżka masła

3 łyżeczki cukru trzcinowego

½ łyżeczki cynamonu

 

Jabłka kroimy w cząstki, karmelizujemy na maśle z cukrem i cynamonem.

Wszystkie składniki łączymy na talerzu – Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka