Chcesz poczuć klimat jesiennych smaków w kuchni to połączenie soczystego kurczaka, puree z selera i karmelizowanych jabłek to zdecydowanie przepis dla Ciebie 😉
Kurczak:
4 udka z kurczaka
1 cebula
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kminku rzymskiego
½ ostrej papryki
szczypta cynamonu
Mięso z kurczaka oczyszczamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Składniki marynaty mieszamy razem i dokładnie wcieramy
w mięso, następnie obkładamy cebulą pokrojoną w piórka. Odkładamy mięso na minimum 2 h (można na całą noc). Następnie pieczmy
w temperaturze 180oC ok. 45-50 minut.
Puree z selera:
2 duże selery
1 łyżka soli
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
garść pieprzu w ziarnach
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
Obrane selery gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Następnie selery blendujemy z czosnkiem, masła. Doprawimy solą i pieprzem.
Karmelizowane jabłka:
2 jabłka
1 łyżka masła
3 łyżeczki cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
Jabłka kroimy w cząstki, karmelizujemy na maśle z cukrem i cynamonem.
Wszystkie składniki łączymy na talerzu – Smacznego 😊