Klasyczna wersja spaghetti carbonra – szybka, pyszna i niezwykle aromatyczna pasta. Jedna z moich ulubionych, często podwójna porcja staję się pojedynczą 😉
150 g makaronu spaghetti (u mnie z braku klasyki linguine)
30 g tartego parmezanu (parmigiano reggiano) + do posypania na wierzch
150 g wędzonego boczku
1 żółtko, 1 jajko
sól, pieprz
1. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na suchej patelni – czekamy aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Jeśli tłuszczu będzie zbyt dużo możemy troszkę odlać.
2. Kiedy boczek się smaży, gotujemy makron al dente – pod koniec odlewamy ok. 50 ml wody z makaronu.
3. W miseczce mieszamy jajko, żółtko i parmezanem dodajemy lekko przestudzoną wodę, sól i pieprz.
4. Makaron odcedzamy i wrzucamy do boczku, wszystko mieszamy, ściągamy z palnika.
5. Wlewamy masę jajeczną i szybka wszystko mieszamy, aby nie zrobiła się nam jajecznica.
6. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem – wykładamy na talerze i zajadamy 🙂