Spaghetti carbonara

Klasyczna wersja spaghetti carbonra – szybka, pyszna i niezwykle aromatyczna pasta. Jedna z moich ulubionych, często podwójna porcja staję się pojedynczą 😉

150 g makaronu spaghetti (u mnie z braku klasyki linguine)

30 g tartego parmezanu (parmigiano reggiano) + do posypania na wierzch

150 g wędzonego boczku

1 żółtko, 1 jajko

sól, pieprz

 

1. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na suchej patelni – czekamy aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Jeśli tłuszczu będzie zbyt dużo możemy troszkę odlać.

2. Kiedy boczek się smaży, gotujemy makron al dente – pod koniec odlewamy ok. 50 ml wody z makaronu.

3. W miseczce mieszamy jajko, żółtko i parmezanem dodajemy lekko przestudzoną wodę, sól i pieprz.

4. Makaron odcedzamy i wrzucamy do boczku, wszystko mieszamy, ściągamy z palnika.

5. Wlewamy masę jajeczną i szybka wszystko mieszamy, aby nie zrobiła się nam jajecznica.

6. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem – wykładamy na talerze i zajadamy 🙂

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka