Spaghetti carbonara

Klasyczna wersja spaghetti carbonra – szybka, pyszna i niezwykle aromatyczna pasta. Jedna z moich ulubionych, często podwójna porcja staję się pojedynczą 😉

150 g makaronu spaghetti

30 g tartego parmezanu + do posypania na wierzch

150 g wędzonego boczku

2 żółtka

sól, pieprz

 

1. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na suchej patelni – czekamy aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Jeśli tłuszczu będzie zbyt dużo możemy troszkę odlać.

2. Kiedy boczek się smaży, gotujemy makron al dente – pod koniec odlewamy ok. 50 ml wody z makaronu.

3. W miseczce mieszamy żółtka z parmezanem, lekko przestudzoną wodę, sól i pieprz.

4. Makaron odcedzamy i wrzucamy do boczku, wszystko mieszamy, ściągamy z palnika.

5. Wlewamy masę jajeczną i szybka wszystko mieszamy, aby nie zrobiła się nam jajecznica.

6. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem – wykładamy na talerze i zajadamy 🙂

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.