800 g piersi z indyka
200 g orzechów z nerkowca
mąka kukurydziana
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
400 g passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
1,5 -2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz
szczypiorek
Mięso kroimy w kostkę lub niewielkie paski, następnie solimy, pieprzymy i obtaczamy
w mące kukurydzianej. Orzechy nerkowca prużymy na suchej patelni – jak będą rumiane ściągamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i smażmy mięsko, aż skórka będzie chrupiąca. W tym samym czasie mieszamy składniki sosu, omijamy szczypiorek. Na początku warto dodać mniejszą ilość cukru, pieprzu i soli – zdążymy dodać później 😉 Do mięsa dodajemy orzechy, mieszamy, następnie wszystko zalewamy sosem – prużymy ok. 10 min. Następnie jeśli to konieczne doprawiamy cukrem/solą/pieprzem i dodajemy szczypiorek.
Danie świetnie komponuję się z ryżem jaśminowym. Smacznego 😊