Indyk z nerkowcami

800 g piersi z indyka

200 g orzechów z nerkowca

mąka kukurydziana

sól, pieprz

2-3 łyżki oleju rzepakowego

 

Sos:

400 g passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

1,5 -2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżeczki mielonego imbiru

sól, pieprz

szczypiorek

 

Mięso kroimy w kostkę lub niewielkie paski, następnie solimy, pieprzymy i obtaczamy
w mące kukurydzianej. Orzechy nerkowca prużymy na suchej patelni – jak będą rumiane ściągamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i smażmy mięsko, aż skórka będzie chrupiąca. W tym samym czasie mieszamy składniki sosu, omijamy szczypiorek. Na początku warto dodać mniejszą ilość cukru, pieprzu i soli – zdążymy dodać później 😉 Do mięsa dodajemy orzechy, mieszamy, następnie wszystko zalewamy sosem – prużymy ok. 10 min. Następnie jeśli to konieczne doprawiamy cukrem/solą/pieprzem i dodajemy szczypiorek.

Danie świetnie komponuję się z ryżem jaśminowym. Smacznego 😊

 

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy