Indyk z nerkowcami

800 g piersi z indyka

200 g orzechów z nerkowca

mąka kukurydziana

sól, pieprz

2-3 łyżki oleju rzepakowego

 

Sos:

400 g passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

1,5 -2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżeczki mielonego imbiru

sól, pieprz

szczypiorek

 

Mięso kroimy w kostkę lub niewielkie paski, następnie solimy, pieprzymy i obtaczamy
w mące kukurydzianej. Orzechy nerkowca prużymy na suchej patelni – jak będą rumiane ściągamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i smażmy mięsko, aż skórka będzie chrupiąca. W tym samym czasie mieszamy składniki sosu, omijamy szczypiorek. Na początku warto dodać mniejszą ilość cukru, pieprzu i soli – zdążymy dodać później 😉 Do mięsa dodajemy orzechy, mieszamy, następnie wszystko zalewamy sosem – prużymy ok. 10 min. Następnie jeśli to konieczne doprawiamy cukrem/solą/pieprzem i dodajemy szczypiorek.

Danie świetnie komponuję się z ryżem jaśminowym. Smacznego 😊

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka