Sałatka z indykiem i gruszką

Czy do pracy można zabrać tylko kanapkę? Niekoniecznie
W pracy spędzamy naprawdę wiele czasu dlatego warto go sobie umilać choćby albo aż pysznym jedzeniem. Ja polecam pyszną i pożywną sałatkę z pieczonym indykiem i gruszką.

Pieczony indyk:
300g polędwicy z indyka
oliwa z oliwek
majeranek
sól, pieprz

Mięso myjemy, suszymy. Następnie nacinamy z jednej strony, smarujemy mięso oliwą, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso owijamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20-25 minut.

Sos:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy.

Karmelizowana gruszka:
1,5 gruszki
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu

Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w cząstki gruszkę oraz miód. Smażymy, aż gruszka się skartelizuję. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Dodatkowo:
ok. 150 g mix’u sałat
duża garść orzechów włoskich
50g serka pleśniowego

Układamy mix sałat, następnie pokrojonego indyka, gruszkę, pokruszony ser, orzechy. Sałatkę polewamy sosem i podajemy z pieczywem.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy