Sałatka z indykiem i gruszką

Czy do pracy można zabrać tylko kanapkę? Niekoniecznie
W pracy spędzamy naprawdę wiele czasu dlatego warto go sobie umilać choćby albo aż pysznym jedzeniem. Ja polecam pyszną i pożywną sałatkę z pieczonym indykiem i gruszką.

Pieczony indyk:
300g polędwicy z indyka
oliwa z oliwek
majeranek
sól, pieprz

Mięso myjemy, suszymy. Następnie nacinamy z jednej strony, smarujemy mięso oliwą, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso owijamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20-25 minut.

Sos:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy.

Karmelizowana gruszka:
1,5 gruszki
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu

Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w cząstki gruszkę oraz miód. Smażymy, aż gruszka się skartelizuję. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Dodatkowo:
ok. 150 g mix’u sałat
duża garść orzechów włoskich
50g serka pleśniowego

Układamy mix sałat, następnie pokrojonego indyka, gruszkę, pokruszony ser, orzechy. Sałatkę polewamy sosem i podajemy z pieczywem.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka