Czy do pracy można zabrać tylko kanapkę? Niekoniecznie
W pracy spędzamy naprawdę wiele czasu dlatego warto go sobie umilać choćby albo aż pysznym jedzeniem. Ja polecam pyszną i pożywną sałatkę z pieczonym indykiem i gruszką.
Pieczony indyk:
300g polędwicy z indyka
oliwa z oliwek
majeranek
sól, pieprz
Mięso myjemy, suszymy. Następnie nacinamy z jednej strony, smarujemy mięso oliwą, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso owijamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20-25 minut.
Sos:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy.
Karmelizowana gruszka:
1,5 gruszki
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w cząstki gruszkę oraz miód. Smażymy, aż gruszka się skartelizuję. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Dodatkowo:
ok. 150 g mix’u sałat
duża garść orzechów włoskich
50g serka pleśniowego
Układamy mix sałat, następnie pokrojonego indyka, gruszkę, pokruszony ser, orzechy. Sałatkę polewamy sosem i podajemy z pieczywem.
Smacznego 🙂
