Pierogi z białą kiełbasą

Myślicie, że biała kiełbasa i chrzan to małżeństwo idealne, ja uważam że zdecydowanie TAK 😉
Pierogi z nadzieniem z białej kiełbasy w towarzystwie sosu chrzanowego to kwintesencja świąt Wielkanocnych.

Ciasto
0,5kg mąki + do podsypania
ok.30 ml oleju
ok. 200 ml wrzątku

Farsz
ok. 0,5kg surowej białej kiełbasy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz

Sos
250g serka mascarpone
150g chrzanu
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Farsz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dodajemy kiełbasę wyjęta z flaków. Smażymy i rozdrabniamy mięsko. Dodajemy przeciśnięty czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos
Wkładamy serek do rondelka, rozpuszczamy. Dodajemy chrzan i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy składniki się połączą dodajemy natkę pietruszki.

Ciasto
Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy olej i stopniowo wrzątek „krojąc” ciasto nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć, odkładamy nóż i zagniatamy ciasto do momentu jak ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby regulujemy ciasto mąką, olejem lub wrzątkiem. Ale trzeba być cierpliwym za nim składniki się ładnie połączą 😊
Jak ciasto będzie gotowe, odkładamy je na minimum 20-30 minut, aby odpoczęło.
Później już tylko przyjemna zabawa ciasto rozwałkowujemy dość cienko ( dzięki dodatku oleju ciasto jest mega elastyczne i będzie ładnie pracować), wykrajamy kółka i nakładamy farsz na jego środek, następnie zagniatamy pierożka. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy pierogi na pewno się nie skleją.

Gotowe wykładamy na talerz i odsączamy. Podjemy z ciepłym sosem, smacznego 😊

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy