Pierogi z białą kiełbasą

Myślicie, że biała kiełbasa i chrzan to małżeństwo idealne, ja uważam że zdecydowanie TAK 😉
Pierogi z nadzieniem z białej kiełbasy w towarzystwie sosu chrzanowego to kwintesencja świąt Wielkanocnych.

Ciasto
0,5kg mąki + do podsypania
ok.30 ml oleju
ok. 200 ml wrzątku

Farsz
ok. 0,5kg surowej białej kiełbasy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz

Sos
250g serka mascarpone
150g chrzanu
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Farsz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dodajemy kiełbasę wyjęta z flaków. Smażymy i rozdrabniamy mięsko. Dodajemy przeciśnięty czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sos
Wkładamy serek do rondelka, rozpuszczamy. Dodajemy chrzan i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy składniki się połączą dodajemy natkę pietruszki.

Ciasto
Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy olej i stopniowo wrzątek „krojąc” ciasto nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć, odkładamy nóż i zagniatamy ciasto do momentu jak ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby regulujemy ciasto mąką, olejem lub wrzątkiem. Ale trzeba być cierpliwym za nim składniki się ładnie połączą 😊
Jak ciasto będzie gotowe, odkładamy je na minimum 20-30 minut, aby odpoczęło.
Później już tylko przyjemna zabawa ciasto rozwałkowujemy dość cienko ( dzięki dodatku oleju ciasto jest mega elastyczne i będzie ładnie pracować), wykrajamy kółka i nakładamy farsz na jego środek, następnie zagniatamy pierożka. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch. Do wody można dodać odrobinę oleju, wtedy pierogi na pewno się nie skleją.

Gotowe wykładamy na talerz i odsączamy. Podjemy z ciepłym sosem, smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka