Sakiewki nadziane kurczakiem i porem

Świetna propozycja zrówna przystawki, przekąski jaki pomysłu na obiad. Przed Wami sakiewki z ciasta francuskiego faszerowana nadzieniem z kurczaka i pora. Można jeść nie tylko od święta 😉

5 porcji:
300g piersi z kurczaka
ciasto francuskie
1 por
3 łyżki setka mascarpone
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

1. Kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę marynujemy  (oliwa z oliwek, sól, pieprz i tymianek)  – minimum 1h.
2. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, odrobinę solimy.
3. Kiedy por trochę zmięknie dodajemy mascarpone i czekamy aż się rozpuści, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, doprawimy solą i pieprzem.
4. Ciasto francuskie dzielimy na 5 równych pasków (wzdłuż szerszego boku), układamy kurczaka, nadzienie z pora i zwijamy w rulonik.
5. Roladki nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

Smacznych świąt 😉

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka