Sakiewki nadziane kurczakiem i porem

Świetna propozycja zrówna przystawki, przekąski jaki pomysłu na obiad. Przed Wami sakiewki z ciasta francuskiego faszerowana nadzieniem z kurczaka i pora. Można jeść nie tylko od święta 😉

5 porcji:
300g piersi z kurczaka
ciasto francuskie
1 por
3 łyżki setka mascarpone
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

1. Kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę marynujemy  (oliwa z oliwek, sól, pieprz i tymianek)  – minimum 1h.
2. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, odrobinę solimy.
3. Kiedy por trochę zmięknie dodajemy mascarpone i czekamy aż się rozpuści, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, doprawimy solą i pieprzem.
4. Ciasto francuskie dzielimy na 5 równych pasków (wzdłuż szerszego boku), układamy kurczaka, nadzienie z pora i zwijamy w rulonik.
5. Roladki nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

Smacznych świąt 😉

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy