Lubicie sałatki? ja uwielbiam zarówno jako przystawkę jak i lżejsze danie obiadowe. Sałatka z kaczką i buraczkami zdecydowanie pogodzi fanów warzyw i mięsa 😉
2 piersi z kaczki
sól, pieprz
gotowane buraczki (4 szt.)
1 jabłko
50 g rukoli
sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tłuszczu kaczego po upieczeniu kaczki, sól, pieprz.
Buraki i jabłko kroimy w drobną kostkę. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, następnie nacinamy skórkę „w kratkę”. Zaczynamy smażyć kaczkę od strony skóry i czekamy, aż tłuszcz się wytopi a skórka się zrumieni. Przekładamy na drugą stronę i smażymy około 1 minuty, następnie kaczkę wkładamy do piekarnika, pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC bez termobiegu. Po upieczeniu dajemy kaczce chwilę odpocząć zanim zaczniemy ją kroić w plastry. W tym czasie możemy zrobić sos, czyli łączymy ze sobą wszystkie składanki. Do buraczków i jabłek dodajemy rukolę, sos i wszystko mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz i układamy plastry upieczonej kaczki, skrapiamy sosem.
Przepis również można wykorzystać jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonych ziemniaków 🙂