Sałatka z kaczką i burakiem

Lubicie sałatki? ja uwielbiam zarówno jako przystawkę jak i lżejsze danie obiadowe. Sałatka z kaczką i buraczkami zdecydowanie pogodzi fanów warzyw i mięsa 😉

2 piersi z kaczki
sól, pieprz

gotowane  buraczki (4 szt.)
1 jabłko
50 g rukoli
sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tłuszczu kaczego po upieczeniu kaczki, sól, pieprz.

Buraki i jabłko kroimy w drobną kostkę. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, następnie nacinamy skórkę „w kratkę”. Zaczynamy smażyć kaczkę od strony skóry i czekamy, aż tłuszcz się wytopi a skórka się zrumieni.  Przekładamy na drugą stronę i smażymy około 1 minuty, następnie kaczkę wkładamy do piekarnika, pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC  bez termobiegu. Po upieczeniu dajemy kaczce chwilę odpocząć zanim zaczniemy ją kroić w plastry. W tym czasie możemy zrobić sos, czyli łączymy ze sobą wszystkie składanki. Do buraczków i jabłek dodajemy rukolę, sos i wszystko mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz i układamy plastry upieczonej kaczki, skrapiamy sosem.
Przepis również można wykorzystać jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonych ziemniaków 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka