Babeczki waniliowe w polewie malinowej

Macie ochotę na monoporcję babki wielkanocnej? Idealna na jeden raz lub do koszyczka wielkanocnego. Babeczka wilgotna, waniliowa, oblana polewą malinową.

Składniki na 6 babeczek:
115 g masła
1/2szkl. drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
135 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy na bok.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, aż powstania puszysta masa maślana. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, ucieramy do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i przesiane suche składniki. Na koniec dodajemy mleko, wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę na babeczki smarujemy masłem, przelewamy ciasto. Babeczki pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 20-25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Polewa :
80 g białej czekolady
40 ml śmietanki 30/36%
3 łyżki musu malinowego (zblendowane maliny)
Po wystudzeniu babeczki zanurzamy w polewie, spokojnie możemy zrobić dwie warstwy 😉 Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy dodajemy mus malinowy, wszystko mieszamy.
Smacznego 🌼


Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka