Macie ochotę na monoporcję babki wielkanocnej? Idealna na jeden raz lub do koszyczka wielkanocnego. Babeczka wilgotna, waniliowa, oblana polewą malinową.
Składniki na 6 babeczek:
115 g masła
1/2szkl. drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
135 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy na bok.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, aż powstania puszysta masa maślana. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, ucieramy do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i przesiane suche składniki. Na koniec dodajemy mleko, wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę na babeczki smarujemy masłem, przelewamy ciasto. Babeczki pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 20-25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Polewa :
80 g białej czekolady
40 ml śmietanki 30/36%
3 łyżki musu malinowego (zblendowane maliny)
Po wystudzeniu babeczki zanurzamy w polewie, spokojnie możemy zrobić dwie warstwy 😉 Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy dodajemy mus malinowy, wszystko mieszamy.
Smacznego 🌼