Mazurek z nadzieniem chałwowym i fużeliną wiśniową

Pyszny i niebanalny mazurek z nadzieniem chałwowym i frużeliną wiśniową. Idealne połączenie chrupkiego ciasta i kremowego nadzienia 😉

Spód

350 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

2 żółtka

Zagniatamy masło z mąką i cukrem, następnie dodajemy śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki łączymy, tylko do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h. Następnie rozwałkowujemy ciasto na podsypanym mąką blacie, wycinamy prostokąt 25 cm x 30 cm i układamy na papierze do pieczenia i umieszczamy na blaszce. Z reszty ciasta doklejamy ranty, odznaczmy widelcem (tym samym ciasto sklei się ze sobą).
Wnętrze mazurka nakłuwamy widelcem – nie może urosnąć, ponieważ tą część będziemy wypełniać.  kremem. Ciasto pieczemy w temperaturze 200oC około 20 minut, aż spód będzie rumiany.

Krem chałwowy

150 g chałwy waniliowej + 50 g do posypania

100 g białej czekolady

100 g śmietanki 30/36%

100 g mascarpone

Wszystkie składniki poza mascarpone umieszczamy w misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, serek wtłaczamy rózgą kuchenną.

Frużelina wiśniowa

100 g wiśni mrożonych

75 ml wody

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiśnie z cukrem i połową wody umieszczamy w rondelku, pozostałą wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Kiedy wiśnię zaczną się gotować dodajemy wodę z mąką, energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze około 2 minut, aż masa zgęstnieje.

Składamy mazurek, na wystudzony spód wylewamy masę chałwową – wyrównujemy. Następnie robimy kleksy z frużeliny, wszystko posypujemy pozostałą chałwą. Mazurka chłodzimy w lodówce, dużo lepszy jest kolejnego dnia 😉

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka