Pyszny i niebanalny mazurek z nadzieniem chałwowym i frużeliną wiśniową. Idealne połączenie chrupkiego ciasta i kremowego nadzienia 😉
Spód
350 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
Zagniatamy masło z mąką i cukrem, następnie dodajemy śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki łączymy, tylko do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h. Następnie rozwałkowujemy ciasto na podsypanym mąką blacie, wycinamy prostokąt 25 cm x 30 cm i układamy na papierze do pieczenia i umieszczamy na blaszce. Z reszty ciasta doklejamy ranty, odznaczmy widelcem (tym samym ciasto sklei się ze sobą).
Wnętrze mazurka nakłuwamy widelcem – nie może urosnąć, ponieważ tą część będziemy wypełniać. kremem. Ciasto pieczemy w temperaturze 200oC około 20 minut, aż spód będzie rumiany.
Krem chałwowy
150 g chałwy waniliowej + 50 g do posypania
100 g białej czekolady
100 g śmietanki 30/36%
100 g mascarpone
Wszystkie składniki poza mascarpone umieszczamy w misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, serek wtłaczamy rózgą kuchenną.
Frużelina wiśniowa
100 g wiśni mrożonych
75 ml wody
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśnie z cukrem i połową wody umieszczamy w rondelku, pozostałą wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Kiedy wiśnię zaczną się gotować dodajemy wodę z mąką, energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze około 2 minut, aż masa zgęstnieje.
Składamy mazurek, na wystudzony spód wylewamy masę chałwową – wyrównujemy. Następnie robimy kleksy z frużeliny, wszystko posypujemy pozostałą chałwą. Mazurka chłodzimy w lodówce, dużo lepszy jest kolejnego dnia 😉