Mazurek z nadzieniem chałwowym i fużeliną wiśniową

Pyszny i niebanalny mazurek z nadzieniem chałwowym i frużeliną wiśniową. Idealne połączenie chrupkiego ciasta i kremowego nadzienia 😉

Spód

350 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

100 g cukru pudru

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

2 żółtka

Zagniatamy masło z mąką i cukrem, następnie dodajemy śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki łączymy, tylko do połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h. Następnie rozwałkowujemy ciasto na podsypanym mąką blacie, wycinamy prostokąt 25 cm x 30 cm i układamy na papierze do pieczenia i umieszczamy na blaszce. Z reszty ciasta doklejamy ranty, odznaczmy widelcem (tym samym ciasto sklei się ze sobą).
Wnętrze mazurka nakłuwamy widelcem – nie może urosnąć, ponieważ tą część będziemy wypełniać.  kremem. Ciasto pieczemy w temperaturze 200oC około 20 minut, aż spód będzie rumiany.

Krem chałwowy

150 g chałwy waniliowej + 50 g do posypania

100 g białej czekolady

100 g śmietanki 30/36%

100 g mascarpone

Wszystkie składniki poza mascarpone umieszczamy w misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy stopniowo serek mascarpone, serek wtłaczamy rózgą kuchenną.

Frużelina wiśniowa

100 g wiśni mrożonych

75 ml wody

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiśnie z cukrem i połową wody umieszczamy w rondelku, pozostałą wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Kiedy wiśnię zaczną się gotować dodajemy wodę z mąką, energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze około 2 minut, aż masa zgęstnieje.

Składamy mazurek, na wystudzony spód wylewamy masę chałwową – wyrównujemy. Następnie robimy kleksy z frużeliny, wszystko posypujemy pozostałą chałwą. Mazurka chłodzimy w lodówce, dużo lepszy jest kolejnego dnia 😉

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy