Sernik słony karmel

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich domowników nowym smakiem sernika, ten przepis jest zdecydowanie dla Was. To połączenie tradycyjnego sernika z nutka słodkiego i słonego smaku….istny odjazd

Spód:

200 g herbatników maślanych

70 g roztopionego masła + 3 łyżki kakao

 

Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wsypujemy i wyrównujemy ciasteczka. Spód sernika chłodzimy w lodówce.

Masa serowa:

1kg twarogu zmielonego półtłustego lub tłustego (może być z wiaderka)

300 ml śmietany 30% lub 36 %

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1  szkl. cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej/ ekstraktu waniliowego

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miksujemy wszystkie składniki, tylko do połączenia składników. Przygotowaną masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w temperaturze 160oC przez około 50 minut, bez termobiegu.
Sernik studzimy.

Słony karmel:

1 szkl. cukru

120 ml śmietany 30% lub 36 %

30 g masła

150 g orzeszków ziemnych solonych

szczypta soli

W garnuszku umieszczamy cukier, ustawiamy na małym ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie mieszamy i czekamy, aż syrop nabierze złotej barwy.

Ściągamy z palnika dodajemy śmietankę, następnie masło, orzechy i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy serniczek i chłodzimy w lodówce 😉

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.