Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie. Natomiast jeśli zdecydujecie się upiec pierniczki wcześniej to po 1-2 dniach mogą lekko stwardnieć, ale jest na to nie jeden patent. Możecie na przykład wrzucić cząstki jabłek do puszki i kolejnego dnia możecie cieszyć się ponownie miękkimi pierniczkami.

300 g pszennej mąki + do posypania przy wałkowaniu

50 g miękkiego masła

100 ml płynnego miodu

1 jajko

50 g cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (kliknij tutaj)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Miękkie masło mieszamy w misce lub na stolnicy z cukrem pudrem, miodem i mąką. Następnie dodajemy jako, cukier waniliowy, przyprawę oraz proszek do pieczenia. Wszystko szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto dość grubo, aby pierniczki były miękkie ( ok. 0,5cm).

Pieczemy 10-15 min w temperaturze 180°C.

Pierniczki warto przechowywać w puszce lub słoiku. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka