Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie. Natomiast jeśli zdecydujecie się upiec pierniczki wcześniej to po 1-2 dniach mogą lekko stwardnieć, ale jest na to nie jeden patent. Możecie na przykład wrzucić cząstki jabłek do puszki i kolejnego dnia możecie cieszyć się ponownie miękkimi pierniczkami.

300 g pszennej mąki + do posypania przy wałkowaniu

50 g miękkiego masła

100 ml płynnego miodu

1 jajko

50 g cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (kliknij tutaj)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Miękkie masło mieszamy w misce lub na stolnicy z cukrem pudrem, miodem i mąką. Następnie dodajemy jako, cukier waniliowy, przyprawę oraz proszek do pieczenia. Wszystko szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto dość grubo, aby pierniczki były miękkie ( ok. 0,5cm).

Pieczemy 10-15 min w temperaturze 180°C.

Pierniczki warto przechowywać w puszce lub słoiku. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.