Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie. Natomiast jeśli zdecydujecie się upiec pierniczki wcześniej to po 1-2 dniach mogą lekko stwardnieć, ale jest na to nie jeden patent. Możecie na przykład wrzucić cząstki jabłek do puszki i kolejnego dnia możecie cieszyć się ponownie miękkimi pierniczkami.
300 g pszennej mąki + do posypania przy wałkowaniu
50 g miękkiego masła
100 ml płynnego miodu
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (kliknij tutaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miękkie masło mieszamy w misce lub na stolnicy z cukrem pudrem, miodem i mąką. Następnie dodajemy jako, cukier waniliowy, przyprawę oraz proszek do pieczenia. Wszystko szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto dość grubo, aby pierniczki były miękkie ( ok. 0,5cm).
Pieczemy 10-15 min w temperaturze 180°C.
Pierniczki warto przechowywać w puszce lub słoiku. Smacznego 🙂