Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji są muffiny marchewkowe. Tradycyjne ciasto podane w formie babeczek.

Porcja ok. 16.muffinek:

2 starte marchewki

1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie włoskie i nerkowce)

1, 5 szkl. mąki pszennej

1 szkl. cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 szkl. oleju

3 jajka

Foremki do babeczek

Papilotki

 

Krem:

500 g serka mascarpone

60 g białej czekolady

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

 

Do dekoracji:

orzechy włoskie

kawałki pomarańczy

 

  1. Do miski przesiewamy mąkę i sodę,
  2. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli,
  3. Dodajemy olej, mąkę z sodą, dalej miksując,
  4. Dodajemy cynamon, marchewkę, orzechy i mieszamy
  5. Masę wykładamy do 3/4 wysokości papilotek,
  6. Pieczmy ok. 25 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C,
  7. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy,
  8. Ubijmy mascarpone z czekoladą, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy,
  9. Po wystudzeniu muffinek dekorujemy kremem, pomarańczą i orzechami.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka