Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji są muffiny marchewkowe. Tradycyjne ciasto podane w formie babeczek.

Porcja ok. 16.muffinek:

2 starte marchewki

1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie włoskie i nerkowce)

1, 5 szkl. mąki pszennej

1 szkl. cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 szkl. oleju

3 jajka

Foremki do babeczek

Papilotki

 

Krem:

500 g serka mascarpone

60 g białej czekolady

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

 

Do dekoracji:

orzechy włoskie

kawałki pomarańczy

 

  1. Do miski przesiewamy mąkę i sodę,
  2. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli,
  3. Dodajemy olej, mąkę z sodą, dalej miksując,
  4. Dodajemy cynamon, marchewkę, orzechy i mieszamy
  5. Masę wykładamy do 3/4 wysokości papilotek,
  6. Pieczmy ok. 25 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C,
  7. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy,
  8. Ubijmy mascarpone z czekoladą, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy,
  9. Po wystudzeniu muffinek dekorujemy kremem, pomarańczą i orzechami.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Muffiny marchewkowe

Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji

Pierniczki

Pierniczki ostatniej szansy, można je upiec nawet w wigilię i nadal będą aromatyczne oraz mięciutkie.