Grudzień to niezwykły miesiąc, kiedy kuchnia pachnie cynamonem, pomarańczą i nutą orzechów. Połączeniem tej kompozycji są muffiny marchewkowe. Tradycyjne ciasto podane w formie babeczek.
Porcja ok. 16.muffinek:
2 starte marchewki
1 szkl. posiekanych orzechów (u mnie włoskie i nerkowce)
1, 5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szkl. oleju
3 jajka
Foremki do babeczek
Papilotki
Krem:
500 g serka mascarpone
60 g białej czekolady
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
Do dekoracji:
orzechy włoskie
kawałki pomarańczy
- Do miski przesiewamy mąkę i sodę,
- Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli,
- Dodajemy olej, mąkę z sodą, dalej miksując,
- Dodajemy cynamon, marchewkę, orzechy i mieszamy
- Masę wykładamy do 3/4 wysokości papilotek,
- Pieczmy ok. 25 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C,
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy,
- Ubijmy mascarpone z czekoladą, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy,
- Po wystudzeniu muffinek dekorujemy kremem, pomarańczą i orzechami.
Smacznego 🙂