Omlet dla dwojga

Pyszny, puszysty, niezwykle sycący omlet. Możecie go zjeść zarówno solo jak i we dwoje. Dopełnijcie go ulubionymi dodatkami, a będziecie w siódmym niebie.

3 jajka

½  szkl. mąki

½ szkl. mleka

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka naturalne ekstraktu cytrynowego (opcjonalne)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki masła

Ulubione dodatki: np. krem czekoladowy, domowa frużelina wiśniowa

 

W misce mieszamy mleko i mąkę, dodajemy żółtka, cukier, ekstrakt oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywno, oczywiście dodając szczyptę soli. Rozgrzewamy patenie z masłem o średnicy ok. 28 cm. Białka dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści, ściągamy pianę i wykładamy masę. Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż spód będzie zrumieniony, a góra lekko ścięta. Omlet przewracamy na drugą stronę – jeśli pęknie nic się nie dzieje – po prostu dosmażamy go w kawałkach 😉

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy – deser niezwykły, w zależności od dodatków zawsze może być inny i niezwykły.