Omlet dla dwojga

Pyszny, puszysty, niezwykle sycący omlet. Możecie go zjeść zarówno solo jak i we dwoje. Dopełnijcie go ulubionymi dodatkami, a będziecie w siódmym niebie.

3 jajka

½  szkl. mąki

½ szkl. mleka

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka naturalne ekstraktu cytrynowego (opcjonalne)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki masła

Ulubione dodatki: np. krem czekoladowy, domowa frużelina wiśniowa

 

W misce mieszamy mleko i mąkę, dodajemy żółtka, cukier, ekstrakt oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywno, oczywiście dodając szczyptę soli. Rozgrzewamy patenie z masłem o średnicy ok. 28 cm. Białka dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści, ściągamy pianę i wykładamy masę. Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż spód będzie zrumieniony, a góra lekko ścięta. Omlet przewracamy na drugą stronę – jeśli pęknie nic się nie dzieje – po prostu dosmażamy go w kawałkach 😉

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka