Pyszny, puszysty, niezwykle sycący omlet. Możecie go zjeść zarówno solo jak i we dwoje. Dopełnijcie go ulubionymi dodatkami, a będziecie w siódmym niebie.
3 jajka
½ szkl. mąki
½ szkl. mleka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka naturalne ekstraktu cytrynowego (opcjonalne)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki masła
Ulubione dodatki: np. krem czekoladowy, domowa frużelina wiśniowa
W misce mieszamy mleko i mąkę, dodajemy żółtka, cukier, ekstrakt oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywno, oczywiście dodając szczyptę soli. Rozgrzewamy patenie z masłem o średnicy ok. 28 cm. Białka dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści, ściągamy pianę i wykładamy masę. Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż spód będzie zrumieniony, a góra lekko ścięta. Omlet przewracamy na drugą stronę – jeśli pęknie nic się nie dzieje – po prostu dosmażamy go w kawałkach 😉
Smacznego 😊