Tiramisu

Tiramisu to deser idealny na każdą okazję…..kremowy, słodki, ale z lekką goryczką kawy. Sami zdecydujcie czy podać go w pucharkach, a może krojony z blaszki. Tiramisu to deser szybki i dziecinnie prosty.

150 g biszkoptów

1 filiżanka wystudzonej mocnej kawy + 50 ml whisky

2 żółtka

½ szkl. cukru

250g serka mascarpone

200 ml śmietanki 36%

kakao do posypania

 

Żółtka z cukrem ubijamy na kogel-mogel, dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Następnie dodajemy śmietanę i cierpliwie miksujemy, aż masa zgęstnieje. Krem wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie składamy deser biszkopty nasączamy w kawie i układamy warstwę w pucharku lub w blaszce, następnie wykładamy warstwę kremu i tak do wyczerpania składników kończymy warstwą kremu.

Deser schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę, tuż przed podaniem posypujemy przesianym kakao.

 

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka