Tiramisu

Tiramisu to deser idealny na każdą okazję…..kremowy, słodki, ale z lekką goryczką kawy. Sami zdecydujcie czy podać go w pucharkach, a może krojony z blaszki. Tiramisu to deser szybki i dziecinnie prosty.

150 g biszkoptów

1 filiżanka wystudzonej mocnej kawy + 50 ml whisky

2 żółtka

½ szkl. cukru

250g serka mascarpone

200 ml śmietanki 36%

kakao do posypania

 

Żółtka z cukrem ubijamy na kogel-mogel, dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Następnie dodajemy śmietanę i cierpliwie miksujemy, aż masa zgęstnieje. Krem wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie składamy deser biszkopty nasączamy w kawie i układamy warstwę w pucharku lub w blaszce, następnie wykładamy warstwę kremu i tak do wyczerpania składników kończymy warstwą kremu.

Deser schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę, tuż przed podaniem posypujemy przesianym kakao.

 

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy – deser niezwykły, w zależności od dodatków zawsze może być inny i niezwykły.