Tiramisu to deser idealny na każdą okazję…..kremowy, słodki, ale z lekką goryczką kawy. Sami zdecydujcie czy podać go w pucharkach, a może krojony z blaszki. Tiramisu to deser szybki i dziecinnie prosty.
150 g biszkoptów
1 filiżanka wystudzonej mocnej kawy + 50 ml whisky
2 żółtka
½ szkl. cukru
250g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
kakao do posypania
Żółtka z cukrem ubijamy na kogel-mogel, dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Następnie dodajemy śmietanę i cierpliwie miksujemy, aż masa zgęstnieje. Krem wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie składamy deser biszkopty nasączamy w kawie i układamy warstwę w pucharku lub w blaszce, następnie wykładamy warstwę kremu i tak do wyczerpania składników kończymy warstwą kremu.
Deser schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę, tuż przed podaniem posypujemy przesianym kakao.
Smacznego 😊