Chrupiące, lekko słodkie w połączeniu z pikantnym sosem chipotle, serem, szynką i jakiem sadzonym przeniesie Was do śniadaniowego raju
chałka
1 jajko + 1 łyżka mleka
2 łyżki masła
ulubiona szynka (u mnie salami)
ser żółty gouda
roszponka
jajka sadzone
Sos chipotle
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki pasty chipotles
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka soku z limonki
szczypta soli
Wszystkie składniki sosu mieszamy. Patenie rozgrzewamy z masłem, gdy masło się rozpuści, ściągamy pianę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kromki chałki obtaczamy w jajku, wkładamy na patelnię i obsmażamy do zrumienienia jednej strony. Następnie przewracamy kromki i na każdej układamy ser i szynkę. Patelnię przykrawamy, aby ser się rozpuścił,
w międzyczasie smażymy jajka sadzone. Tosty odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smarujemy sosem i dekorujemy roszponką. Na jednej połówce kładziemy jajko sadzone i przykrywamy drugą.
Smacznego