Tosty francuskie na wypasie

Chrupiące, lekko słodkie w połączeniu z pikantnym sosem chipotle, serem, szynką i jakiem sadzonym przeniesie Was do śniadaniowego raju 😉

chałka

1 jajko + 1 łyżka mleka

2 łyżki masła

ulubiona szynka (u mnie salami)

ser żółty gouda

roszponka

jajka sadzone

 

Sos chipotle

2 łyżki majonezu

2 łyżeczki pasty chipotles

1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

1 łyżeczka soku z limonki

szczypta soli

 

Wszystkie składniki sosu mieszamy. Patenie rozgrzewamy z masłem, gdy masło się rozpuści, ściągamy pianę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kromki chałki obtaczamy w jajku, wkładamy na patelnię i obsmażamy do zrumienienia jednej strony. Następnie przewracamy kromki i na każdej układamy ser i szynkę. Patelnię przykrawamy, aby ser się rozpuścił,

w międzyczasie smażymy jajka sadzone. Tosty odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smarujemy sosem i dekorujemy roszponką. Na jednej połówce kładziemy jajko sadzone i przykrywamy drugą.

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy – deser niezwykły, w zależności od dodatków zawsze może być inny i niezwykły.