Fondant czekoladowy – deser niezwykły, w zależności od dodatków zawsze może być inny i niezwykły. Moja propozycja to mus gruszkowo-jabłkowy, lody śmietankowe oraz cudownie chrupiąca kruszonka z orzechów laskowych.
Mus gruszkowo – jabłkowy
3 gruszki
1 jabłko
½ łyżeczki cynamonu
Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i prużymy, aż owoce zmiękną w razie potrzeby podlewamy wodą. Następnie blendujemy na gładki mus.
Kruszonka z orzechów laskowych
70g masła
¾ szkl. zmielonych orzechów laskowych
¾ szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składni mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180oC ok. 5-7 minut, aż kruszonka się zrumieni.
Fondant czekoladowy (2 porcję)
100g gorzkiej czekolady min. 70%
50g masła + do smarowania kokilek
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
kakao do oprószenia kokilek
cukier puder do dekoracji
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego wystudzenia. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z cukrem, następnie dodajemy mąkę. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy kakao. Masę czekoladową dodajemy do masy jajecznej i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do kokilek i pieczemy w temperaturze 200oC ok. 8-10 minut. Jaki chcemy uzyskać efekt? – chrupka skorupka i płynny czekoladowy środek.
Fondant wykładamy na talerz oprószamy cukrem pudrem, obok wykładamy mus, kruszonkę oraz lody waniliowe.
Uwaga uzależnia, pięknych Walentynek <3
