Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy – deser niezwykły, w zależności od dodatków zawsze może być inny i niezwykły. Moja propozycja to mus gruszkowo-jabłkowy, lody śmietankowe oraz cudownie chrupiąca kruszonka z orzechów laskowych.

Mus gruszkowo – jabłkowy

3 gruszki

1 jabłko

½ łyżeczki cynamonu

Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i prużymy, aż owoce zmiękną w razie potrzeby podlewamy wodą. Następnie blendujemy na gładki mus.

Kruszonka z orzechów laskowych

70g masła

¾ szkl. zmielonych orzechów laskowych

¾ szkl. mąki

1/3 szkl. cukru

 Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składni mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180oC ok. 5-7 minut, aż kruszonka się zrumieni.

Fondant czekoladowy (2 porcję)

100g gorzkiej czekolady min. 70%

50g masła + do smarowania kokilek

1 jajko

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki

kakao do oprószenia kokilek

cukier puder do dekoracji

 Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego wystudzenia. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z cukrem, następnie dodajemy mąkę. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy kakao. Masę czekoladową dodajemy do masy jajecznej i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do kokilek i pieczemy w temperaturze 200oC ok. 8-10 minut. Jaki chcemy uzyskać efekt? – chrupka skorupka i płynny czekoladowy środek.

Fondant wykładamy na talerz oprószamy cukrem pudrem, obok wykładamy mus, kruszonkę oraz lody waniliowe.


Uwaga uzależnia, pięknych Walentynek <3

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy – deser niezwykły, w zależności od dodatków zawsze może być inny i niezwykły.