Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy – deser niezwykły, w zależności od dodatków zawsze może być inny i niezwykły. Moja propozycja to mus gruszkowo-jabłkowy, lody śmietankowe oraz cudownie chrupiąca kruszonka z orzechów laskowych.

Mus gruszkowo – jabłkowy

3 gruszki

1 jabłko

½ łyżeczki cynamonu

Owoce obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i prużymy, aż owoce zmiękną w razie potrzeby podlewamy wodą. Następnie blendujemy na gładki mus.

Kruszonka z orzechów laskowych

70g masła

¾ szkl. zmielonych orzechów laskowych

¾ szkl. mąki

1/3 szkl. cukru

 Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składni mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180oC ok. 5-7 minut, aż kruszonka się zrumieni.

Fondant czekoladowy (2 porcję)

100g gorzkiej czekolady min. 70%

50g masła + do smarowania kokilek

1 jajko

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki

kakao do oprószenia kokilek

cukier puder do dekoracji

 Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego wystudzenia. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z cukrem, następnie dodajemy mąkę. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy kakao. Masę czekoladową dodajemy do masy jajecznej i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do kokilek i pieczemy w temperaturze 200oC ok. 8-10 minut. Jaki chcemy uzyskać efekt? – chrupka skorupka i płynny czekoladowy środek.

Fondant wykładamy na talerz oprószamy cukrem pudrem, obok wykładamy mus, kruszonkę oraz lody waniliowe.


Uwaga uzależnia, pięknych Walentynek <3

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka