Puszyste, miękkie bułeczki z jabłuszkiem i niebanalną orzechową kruszonką, warto poczekać aby rozkoszować się aromatyczną bułeczką 😉
Drożdżówki
540 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 łyżeczki soli
20 g drożdży świeżych
75 g roztopionego masła
250 ml ciepłego mleka
2 jajka
- Wykonujemy rozczyn: w naczyniu umieszczamy 50 ml mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Pozostałą mąkę pszenną mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy masło i dalej dokładnie wyrabiamy ciasto – powinno być miękkie i elastyczne. Ciastko wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrawamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
- Następnie ponownie zagniatamy ciasto, dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszkach (zachowując odstępy, ponieważ bułeczki jeszcze urosną). Bułeczki przykrywamy ściereczką na około 40 minut.
- Następnie za pomocną szklanki robimy w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając prawie do samej blaszki. We wgłębienia bułeczek wkładamy nadzienie i posypujemy kruszonką.
- Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy około 15-18 minut z termoobiegiem.
Nadzienie
6 dużych jabłek
¾ łyżeczki cynamonu
Jabłka obieramy, ścieramy do garnka, dodajemy cynamon. Garnek umieszczamy na małym ogniu i czekamy, aż jabłuszka się uprażą, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wtedy.Kruszonka z orzechów laskowych
70g masła
¾ szkl. zmielonych orzechów laskowych
¾ szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składni mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180oC ok. 5-7 minut, aż kruszonka się zrumieni. Smacznego 😊