Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką orzechową

Puszyste, miękkie bułeczki z jabłuszkiem i niebanalną orzechową kruszonką,  warto poczekać aby rozkoszować się aromatyczną bułeczką 😉

Drożdżówki

540 g mąki pszennej

80 g cukru

1/2 łyżeczki soli

20 g drożdży świeżych

75 g roztopionego masła

250 ml ciepłego mleka

2 jajka

  1. Wykonujemy rozczyn: w naczyniu umieszczamy 50 ml mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  2. Pozostałą mąkę pszenną mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy masło i dalej dokładnie wyrabiamy ciasto – powinno być miękkie i elastyczne. Ciastko wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrawamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  3. Następnie ponownie zagniatamy ciasto, dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszkach (zachowując odstępy, ponieważ bułeczki jeszcze urosną). Bułeczki przykrywamy ściereczką na około 40 minut.
  4. Następnie za pomocną szklanki robimy w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając prawie do samej blaszki. We wgłębienia bułeczek wkładamy nadzienie i posypujemy kruszonką.
  5. Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy około 15-18 minut z termoobiegiem.
 

Nadzienie

6 dużych jabłek

¾  łyżeczki cynamonu

  Jabłka obieramy, ścieramy do garnka, dodajemy cynamon. Garnek umieszczamy na małym ogniu i czekamy, aż jabłuszka się uprażą, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wtedy.  

Kruszonka z orzechów laskowych

70g masła

¾ szkl. zmielonych orzechów laskowych

¾ szkl. mąki

1/3 szkl. cukru

  Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składni mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180oC ok. 5-7 minut, aż kruszonka się zrumieni. Smacznego 😊    

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Niezwykłe kakao

Kocyk, dobry film i kubek pysznego kakao brzmi dobrze? Moim zdaniem znakomicie 😉 Łapcie przepis

Mocno czekoladowe brownie

Brownie naprawdę mocno czekoladowe z korzennymi lodami z wyjątkowej łódzkiej lodziarni, wprawią Was w świąteczny

Krem z pietruszki

Lekko słodki z nutką pieprzu, aksamitny krem z pietruszki. Można zajadać go cały rok, a