Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką orzechową

Puszyste, miękkie bułeczki z jabłuszkiem i niebanalną orzechową kruszonką,  warto poczekać aby rozkoszować się aromatyczną bułeczką 😉

Drożdżówki

540 g mąki pszennej

80 g cukru

1/2 łyżeczki soli

20 g drożdży świeżych

75 g roztopionego masła

250 ml ciepłego mleka

2 jajka

  1. Wykonujemy rozczyn: w naczyniu umieszczamy 50 ml mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  2. Pozostałą mąkę pszenną mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy masło i dalej dokładnie wyrabiamy ciasto – powinno być miękkie i elastyczne. Ciastko wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrawamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  3. Następnie ponownie zagniatamy ciasto, dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszkach (zachowując odstępy, ponieważ bułeczki jeszcze urosną). Bułeczki przykrywamy ściereczką na około 40 minut.
  4. Następnie za pomocną szklanki robimy w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając prawie do samej blaszki. We wgłębienia bułeczek wkładamy nadzienie i posypujemy kruszonką.
  5. Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy około 15-18 minut z termoobiegiem.
 

Nadzienie

6 dużych jabłek

¾  łyżeczki cynamonu

  Jabłka obieramy, ścieramy do garnka, dodajemy cynamon. Garnek umieszczamy na małym ogniu i czekamy, aż jabłuszka się uprażą, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wtedy.  

Kruszonka z orzechów laskowych

70g masła

¾ szkl. zmielonych orzechów laskowych

¾ szkl. mąki

1/3 szkl. cukru

  Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składni mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180oC ok. 5-7 minut, aż kruszonka się zrumieni. Smacznego 😊    

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka