Zupa nic

Zainspirowana filmem „Zupa nic” postanowiłam odtworzyć przepis na tytułową zupę. Jest mleczna, delikatna i niezwykle prosta, możecie ją zjeść na zimno lub ciepło, na śniadanie lub deser.

2 porcję

0,5l ,mleka

1,5 łyżki cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 duże jajko

owoce sezonowe

 

Gotujemy mleko z 1 łyżką cukru i ekstraktem waniliowym, w tym czasie oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy z pozostałym cukrem. Kiedy mleko się zagotuję ściągamy kożuch. Pora na kluski….nabieramy łyżeczką porcje ubitego białka i wykładamy na gorące mleko. Kluski muszą się zagotować, po czym przewracamy je na drugą stronę. Wyjmujemy kluseczki z mleka i odkładamy na chwilę na bok. Następnie ubijamy żółtko z odrobiną ciepłego mleka, następnie wlewamy je powoli, cienkim strumieniem do mleka.
Rozlewamy zupę, na wierzch układamy kluseczki. Dodajemy świeże owoce (opcjonalnie).

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

https://pl.pinterest.com/pin/80431543338056253/

Świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia to niezwykle magiczny czas w roku, zapach pierniczków, pomarańczy, oczy cieszą piękne

Niezwykłe kakao

Kocyk, dobry film i kubek pysznego kakao brzmi dobrze? Moim zdaniem znakomicie 😉 Łapcie przepis