Zupa nic

Zainspirowana filmem „Zupa nic” postanowiłam odtworzyć przepis na tytułową zupę. Jest mleczna, delikatna i niezwykle prosta, możecie ją zjeść na zimno lub ciepło, na śniadanie lub deser.

2 porcję

0,5l ,mleka

1,5 łyżki cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 duże jajko

owoce sezonowe

 

Gotujemy mleko z 1 łyżką cukru i ekstraktem waniliowym, w tym czasie oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy z pozostałym cukrem. Kiedy mleko się zagotuję ściągamy kożuch. Pora na kluski….nabieramy łyżeczką porcje ubitego białka i wykładamy na gorące mleko. Kluski muszą się zagotować, po czym przewracamy je na drugą stronę. Wyjmujemy kluseczki z mleka i odkładamy na chwilę na bok. Następnie ubijamy żółtko z odrobiną ciepłego mleka, następnie wlewamy je powoli, cienkim strumieniem do mleka.
Rozlewamy zupę, na wierzch układamy kluseczki. Dodajemy świeże owoce (opcjonalnie).

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka