Jagodzianki

Jagodzianki…….nie znam nikogo kto nie lubi tych cudnych bu艂eczek 馃槈 My艣l臋, 偶e zawsze cenimy bardziej te sezonowe produkty, bo nie s膮 na wyci膮gni臋cie r臋ki. Jak to z ciastem dro偶d偶owym trzeba po艣wi臋ci膰 troch臋 czasu, ale uwierzcie mi 偶e warto, aby cieszy膰 si臋 domow膮, delikatn膮 i pe艂n膮 jag贸d jagodziank膮 馃槈

14 jagodzianek

Ciasto

40g 艣wie偶ych dro偶d偶y

180 ml mleka

120g cukru

370-400g m膮ki pszennej

szczypta soli

1 jajko

1 偶贸艂tko

100g roztopionego mas艂a

500g jag贸d

1,5 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej

2 艂y偶eczki cukru waniliowego

1 偶贸艂tko + 2 艂y偶ki mleka

Kruszonka cynamonowa

70g mas艂a

戮 szkl. m膮ki

1/3 szkl. cukru

2 艂y偶eczki cynamonu

W misce kruszymy dro偶d偶e, dodajemy 1,5 艂y偶eczki cukru i 1,5 艂y偶eczki m膮ki. Wlewamy ciep艂e mleko i dok艂adnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciep艂ym miejscu do kilkukrotnego powi臋kszenia obj臋to艣ci.

Do du偶ej misy przesiewamy m膮k臋, dodajemy szczypt臋 soli oraz cukier, wszystkie sk艂adniki mieszamy. Nast臋pnie dodajemy gotowy rozczyn i 艂y偶k膮 powoli zagniatamy ciasto. Kolejno dodajemy jajko, 偶贸艂tko i dalej mieszamy ciasto – jeszcze chwil臋 艂y偶k膮, nast臋pnie wyrabiamy ciasto d艂o艅mi przez ok. 10 minut (nie przejmujemy si臋 je艣li ciasto si臋 mocno klei to normalny proces). Po tym czasie dodajemy roztopione, ale wystudzone mas艂o i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze przez kilka minut. Ciasto przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce do podwojenia obj臋to艣ci na ok. 1,5 – 2 h.

W tym czasie myjemy i dok艂adnie osuszamy jagody. Nast臋pnie przygotowujemy kruszonk臋, mas艂o rozpuszczamy w rondelku, nast臋pnie 艣ci膮gamy z ognia i dodajemy pozosta艂e sk艂adniki, mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki (w razie potrzeby dodajemy wi臋cej m膮ki).

Kiedy ciasto podwoi obj臋to艣膰, wyci膮gamy z miski (je艣li ciasto si臋 nadal si臋 klei, dodajemy troszk臋 m膮ki, stopniowo, aby ciasto nie by艂o za twarde). Ciasto jeszcze chwil臋 wyrabiamy, nast臋pnie dzielimy na 14 r贸wnych kulek.

Jagody mieszamy z m膮k膮 ziemniaczan膮 i cukrem waniliowym.

Ka偶d膮 kulk臋 wa艂kujemy placek wk艂adamy do kokilki lub ma艂ej miseczki, nak艂adamy obficie jag贸d i delikatnie zamykamy bu艂eczk臋. Nast臋pnie formujemy bu艂ki, tak aby nie pozosta艂a 偶adna szczelina (dok艂adny instrukta偶 tutaj). Bu艂eczki uk艂adamy na blaszkach z papierem do pieczenia, pozostawiaj膮c odst臋py. Bu艂ki przykrywamy 艣cierk膮 i pozostawiamy na ok. 20 minut.聽 W misce roztrzepujemy pozosta艂e 偶贸艂tko z mlekiem, smarujemy jagodzianki, za pomoc膮 p臋dzelka, nast臋pnie obsypujemy obficie kruszonk膮. Bu艂eczki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180oC bez termoobiegu.

Studzimy, smacznego 馃檪

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

https://pl.pinterest.com/pin/80431543338056253/

艢wi膮teczny st贸艂

艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia to niezwykle magiczny czas w roku, zapach pierniczk贸w, pomara艅czy, oczy ciesz膮 pi臋kne

Niezwyk艂e kakao

Kocyk, dobry film i kubek pysznego kakao brzmi dobrze? Moim zdaniem znakomicie 馃槈 艁apcie przepis