Jagodzianki…….nie znam nikogo kto nie lubi tych cudnych bułeczek 😉 Myślę, że zawsze cenimy bardziej te sezonowe produkty, bo nie są na wyciągnięcie ręki. Jak to z ciastem drożdżowym trzeba poświęcić trochę czasu, ale uwierzcie mi że warto, aby cieszyć się domową, delikatną i pełną jagód jagodzianką 😉
14 jagodzianek
Ciasto
40g świeżych drożdży
180 ml mleka
120g cukru
370-400g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
100g roztopionego masła
500g jagód
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko + 2 łyżki mleka
Kruszonka cynamonowa
70g masła
¾ szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
W misce kruszymy drożdże, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i 1,5 łyżeczki mąki. Wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do kilkukrotnego powiększenia objętości.
Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, wszystkie składniki mieszamy. Następnie dodajemy gotowy rozczyn i łyżką powoli zagniatamy ciasto. Kolejno dodajemy jajko, żółtko i dalej mieszamy ciasto – jeszcze chwilę łyżką, następnie wyrabiamy ciasto dłońmi przez ok. 10 minut (nie przejmujemy się jeśli ciasto się mocno klei to normalny proces). Po tym czasie dodajemy roztopione, ale wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 – 2 h.
W tym czasie myjemy i dokładnie osuszamy jagody. Następnie przygotowujemy kruszonkę, masło rozpuszczamy w rondelku, następnie ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki).
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyciągamy z miski (jeśli ciasto się nadal się klei, dodajemy troszkę mąki, stopniowo, aby ciasto nie było za twarde). Ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 14 równych kulek.
Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
Każdą kulkę wałkujemy placek wkładamy do kokilki lub małej miseczki, nakładamy obficie jagód i delikatnie zamykamy bułeczkę. Następnie formujemy bułki, tak aby nie pozostała żadna szczelina (dokładny instruktaż tutaj). Bułeczki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Bułki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na ok. 20 minut. W misce roztrzepujemy pozostałe żółtko z mlekiem, smarujemy jagodzianki, za pomocą pędzelka, następnie obsypujemy obficie kruszonką. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180oC bez termoobiegu.
Studzimy, smacznego 🙂
