Jagodzianki

Jagodzianki…….nie znam nikogo kto nie lubi tych cudnych bułeczek 😉 Myślę, że zawsze cenimy bardziej te sezonowe produkty, bo nie są na wyciągnięcie ręki. Jak to z ciastem drożdżowym trzeba poświęcić trochę czasu, ale uwierzcie mi że warto, aby cieszyć się domową, delikatną i pełną jagód jagodzianką 😉

 

14 jagodzianek

Ciasto

40g świeżych drożdży

180 ml mleka

120g cukru

370-400g mąki pszennej

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko

100g roztopionego masła

 

 

500g jagód

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 żółtko + 2 łyżki mleka

 

Kruszonka cynamonowa

70g masła

¾ szkl. mąki

1/3 szkl. cukru

2 łyżeczki cynamonu

 

W misce kruszymy drożdże, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i 1,5 łyżeczki mąki. Wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do kilkukrotnego powiększenia objętości.

Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, wszystkie składniki mieszamy. Następnie dodajemy gotowy rozczyn i łyżką powoli zagniatamy ciasto. Kolejno dodajemy jajko, żółtko i dalej mieszamy ciasto – jeszcze chwilę łyżką, następnie wyrabiamy ciasto dłońmi przez ok. 10 minut (nie przejmujemy się jeśli ciasto się mocno klei to normalny proces). Po tym czasie dodajemy roztopione, ale wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 – 2 h.

W tym czasie myjemy i dokładnie osuszamy jagody. Następnie przygotowujemy kruszonkę, masło rozpuszczamy w rondelku, następnie ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy wszystko do uzyskania kruszonki (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki).

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyciągamy z miski (jeśli ciasto się nadal się klei, dodajemy troszkę mąki, stopniowo, aby ciasto nie było za twarde). Ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 14 równych kulek.

Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.

Każdą kulkę wałkujemy placek wkładamy do kokilki lub małej miseczki, nakładamy obficie jagód i delikatnie zamykamy bułeczkę. Następnie formujemy bułki, tak aby nie pozostała żadna szczelina (dokładny instruktaż tutaj). Bułeczki układamy na blaszkach z papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Bułki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na ok. 20 minut.  W misce roztrzepujemy pozostałe żółtko z mlekiem, smarujemy jagodzianki, za pomocą pędzelka, następnie obsypujemy obficie kruszonką. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180oC bez termoobiegu.

Studzimy, smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka