Sezon wakacyjny bez kurek? Niemożliwy 😉 Pokochacie ten przepis za prostotę i oczywiście przepyszny kremowy sos.
200g makronu penne
300g piersi z kurczaka
200g kurek
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy/oleju
1 łyżka świeżego tymianki
1 łyżka świeżego cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól, pieprz
Czyszczenie kurek
Kurki wrzucamy do miski, obsypujemy mąką, następnie zalewamy zimną wodą, mieszamy delikatnie dłonią i wszystko przecedzamy przez sitko, następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, następnie dodajemy sól, pieprz oraz suszony czosnek, przyprawy dokładnie wtłaczamy w mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy z masłem, wrzucamy cebulę, szczyptę soli i wszystko smażymy ok. 2 minut, następnie dodajemy kurki obsmażamy przez ok. 3 minuty, następnie ściągamy wszystko z patelni. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, kiedy kurczak będzie ścięty ponownie dodajemy kurki z cebulą, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę oraz serek mascarpone, wszystko doprawiamy ziołami i czekamy, aż sos zgęstnieję. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, wszystko mieszamy.
Smacznego 😊