Sezon wakacyjny bez kurek? Niemo偶liwy 馃槈聽 Pokochacie ten przepis za prostot臋 i oczywi艣cie przepyszny kremowy sos.
200g makronu penne
300g piersi z kurczaka
200g kurek
200 ml 艣mietanki 30%
2 艂y偶ki serka mascarpone
1 艂y偶ka mas艂a
1 艂y偶ka oliwy/oleju
1 艂y偶ka 艣wie偶ego tymianki
1 艂y偶ka 艣wie偶ego cz膮bru
szczypta ga艂ki muszkato艂owej
1 艂y偶eczka suszonego czosnku
s贸l, pieprz
Czyszczenie kurek
Kurki wrzucamy do miski, obsypujemy m膮k膮, nast臋pnie zalewamy zimn膮 wod膮, mieszamy delikatnie d艂oni膮 i wszystko przecedzamy przez sitko, nast臋pnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawa艂ki.
Pier艣 z kurczaka kroimy w kostk臋, wrzucamy do miski, nast臋pnie dodajemy s贸l, pieprz oraz suszony czosnek, przyprawy dok艂adnie wt艂aczamy w mi臋so. Cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋, patelnie rozgrzewamy z mas艂em, wrzucamy cebul臋, szczypt臋 soli i wszystko sma偶ymy ok. 2 minut, nast臋pnie dodajemy kurki obsma偶amy przez ok. 3 minuty, nast臋pnie 艣ci膮gamy wszystko z patelni. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliw臋 i sma偶ymy mi臋so, kiedy kurczak b臋dzie 艣ci臋ty ponownie dodajemy kurki z cebul膮, wszystko mieszamy. Nast臋pnie dodajemy 艣mietank臋 oraz serek mascarpone, wszystko doprawiamy zio艂ami i czekamy, a偶 sos zg臋stniej臋. Doprawiamy sol膮, pieprzem i ga艂k膮 muszkato艂ow膮.
W mi臋dzy czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcj膮. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, wszystko mieszamy.
Smacznego 馃槉