Kurczak & Kurki

Sezon wakacyjny bez kurek? Niemożliwy 😉  Pokochacie ten przepis za prostotę i oczywiście przepyszny kremowy sos.

200g makronu penne

300g piersi z kurczaka

200g kurek

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki serka mascarpone

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy/oleju

1 łyżka świeżego tymianki

1 łyżka świeżego cząbru

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonego czosnku

sól, pieprz

 

Czyszczenie kurek

Kurki wrzucamy do miski, obsypujemy mąką, następnie zalewamy zimną wodą, mieszamy delikatnie dłonią i wszystko przecedzamy przez sitko, następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, następnie dodajemy sól, pieprz oraz suszony czosnek, przyprawy dokładnie wtłaczamy w mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy z masłem, wrzucamy cebulę, szczyptę soli i wszystko smażymy ok. 2 minut, następnie dodajemy kurki obsmażamy przez ok. 3 minuty, następnie ściągamy wszystko z patelni. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, kiedy kurczak będzie ścięty ponownie dodajemy kurki z cebulą, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę oraz serek mascarpone, wszystko doprawiamy ziołami i czekamy, aż sos zgęstnieję. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, wszystko mieszamy.

 

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka