Śliwki to jeszcze lato, a już trochę powiew jesieni. Warto je wykorzystać i zrobić pyszne knedelki. Wbrew pozorom nie są one takie czasochłonne jak się wydaję 😉
3-4 porcje
ok. 700 g ziemniaków (600 g ugotowanych)
1 jajko
3/4 szkl. mąki
szczypta soli
400 g śliwek
1,5 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Sos jogurtowo – pomarańczowy
300 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
cukier trzcinowy do posypania knedli
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy ziemniaki oraz jajko i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąkę, ale im mniej tym knedle będą bardziej miękkie. Wyrobione ciasto odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
Śliwki myjemy, nacinamy tylko tyle, aby wyjąć pestki. Połówki śliwek muszą zostać połączone. Owoce umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder oraz cynamon, wszystko mieszamy aby cukier i cynamon znalazł się również wewnątrz śliwek 😉
Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki, mocno je rozpłaszczamy na dłoni na cienki placuszek. Ciasto wkoło śliwki powinno być jak najcieńsze. Na środku umieszczamy śliwkę, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kształtną kulkę.
Gotujemy dużą ilość lekko osolonej wody, wrzucamy knedle. Knedle gotujemy ok. 5-6 minut licząc od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy knedle łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Następnie składamy danie – na talerzu układamy knedle, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy cukrem.
Smacznego 🙂
