Knedle ze śliwkami

Śliwki to jeszcze lato, a już trochę powiew jesieni. Warto je wykorzystać i zrobić pyszne knedelki. Wbrew pozorom nie są one takie czasochłonne jak się wydaję 😉

3-4 porcje

ok. 700 g ziemniaków (600 g ugotowanych)

1 jajko

3/4 szkl. mąki

szczypta soli

400 g śliwek

1,5 łyżeczki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

 

Sos jogurtowo – pomarańczowy

300 g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

2 łyżki soku z pomarańczy

otarta skórka z 1 pomarańczy

cukier trzcinowy do posypania knedli

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy ziemniaki oraz jajko i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąkę, ale im mniej tym knedle będą bardziej miękkie. Wyrobione ciasto odstawiamy na bok.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

Śliwki myjemy, nacinamy tylko tyle, aby wyjąć pestki. Połówki śliwek muszą zostać połączone. Owoce umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder oraz cynamon, wszystko mieszamy aby cukier i cynamon znalazł się również wewnątrz śliwek 😉

Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki, mocno je rozpłaszczamy na dłoni na cienki placuszek. Ciasto wkoło śliwki powinno być jak najcieńsze. Na środku umieszczamy śliwkę, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kształtną kulkę.

Gotujemy dużą ilość lekko osolonej wody, wrzucamy knedle. Knedle gotujemy ok. 5-6 minut licząc od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy knedle łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Następnie składamy danie – na talerzu układamy knedle, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy cukrem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

https://pl.pinterest.com/pin/80431543338056253/

Świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia to niezwykle magiczny czas w roku, zapach pierniczków, pomarańczy, oczy cieszą piękne

Niezwykłe kakao

Kocyk, dobry film i kubek pysznego kakao brzmi dobrze? Moim zdaniem znakomicie 😉 Łapcie przepis