Knedle ze śliwkami

Śliwki to jeszcze lato, a już trochę powiew jesieni. Warto je wykorzystać i zrobić pyszne knedelki. Wbrew pozorom nie są one takie czasochłonne jak się wydaję 😉

3-4 porcje

ok. 700 g ziemniaków (600 g ugotowanych)

1 jajko

3/4 szkl. mąki

szczypta soli

400 g śliwek

1,5 łyżeczki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

 

Sos jogurtowo – pomarańczowy

300 g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

2 łyżki soku z pomarańczy

otarta skórka z 1 pomarańczy

cukier trzcinowy do posypania knedli

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy ziemniaki oraz jajko i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąkę, ale im mniej tym knedle będą bardziej miękkie. Wyrobione ciasto odstawiamy na bok.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

Śliwki myjemy, nacinamy tylko tyle, aby wyjąć pestki. Połówki śliwek muszą zostać połączone. Owoce umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder oraz cynamon, wszystko mieszamy aby cukier i cynamon znalazł się również wewnątrz śliwek 😉

Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki, mocno je rozpłaszczamy na dłoni na cienki placuszek. Ciasto wkoło śliwki powinno być jak najcieńsze. Na środku umieszczamy śliwkę, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kształtną kulkę.

Gotujemy dużą ilość lekko osolonej wody, wrzucamy knedle. Knedle gotujemy ok. 5-6 minut licząc od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy knedle łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Następnie składamy danie – na talerzu układamy knedle, polewamy sosem jogurtowym i posypujemy cukrem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka