Rozgrzewający, lekko słodki z pikantną nutą. Idealny na jesienne obiady i kolacje.
4 ząbki czosnku
2 cebule
1 szalotka
50 g masła
1,8-2 kg dyni
0,5 kg ziemniaków
1 cm świeżego imbiru
1 1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
1 l bulionu
3/4 puszki krojonych pomidorów
1 szkl. mleka
sól do smaku
W kremach najlepsze jest to, że nie trzeba wszystkiego kroić bardzo drobno – i tak będziemy wszystko blendować 😉
- W garnku rozgrzewamy masło
- Kroimy cebule, czosnek i wszystko smażymy, troszkę solimy
- Dynie obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i smażymy razem cebulą i czosnkiem
- Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i smażymy z resztą warzyw
- Dodajemy imbir w plasterkach, kurkumę i pieprz cayenne i wszystko smażymy ok. 5 minut
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
- Następnie dodajemy pomidory, gotujemy 2-3 minuty
- Dodajemy mleko i wszystko blendujemy
- Doprawiamy solą
Zupę krem możecie jeść solo lub z grzanką 😉