Krem z dyni

Rozgrzewający, lekko słodki z pikantną nutą. Idealny na jesienne obiady i kolacje.

4 ząbki czosnku

2 cebule

1 szalotka

50 g masła

1,8-2 kg dyni

0,5 kg ziemniaków

1 cm świeżego imbiru

1 1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta pieprzu cayenne

1 l bulionu

3/4 puszki krojonych pomidorów

1 szkl. mleka

sól do smaku

 

W kremach najlepsze jest to, że nie trzeba wszystkiego kroić bardzo drobno – i tak będziemy wszystko blendować 😉

  1. W garnku rozgrzewamy masło
  2. Kroimy cebule, czosnek i wszystko smażymy, troszkę solimy
  3. Dynie obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i smażymy razem cebulą i czosnkiem
  4. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy  w kostkę i smażymy z resztą warzyw
  5. Dodajemy imbir w plasterkach, kurkumę i pieprz cayenne i wszystko smażymy ok. 5 minut
  6. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
  7. Następnie dodajemy pomidory, gotujemy 2-3 minuty
  8. Dodajemy mleko i wszystko blendujemy
  9. Doprawiamy solą

Zupę krem możecie jeść solo lub z grzanką 😉

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka