Krem z dyni

Rozgrzewający, lekko słodki z pikantną nutą. Idealny na jesienne obiady i kolacje.

4 ząbki czosnku

2 cebule

1 szalotka

50 g masła

1,8-2 kg dyni

0,5 kg ziemniaków

1 cm świeżego imbiru

1 1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta pieprzu cayenne

1 l bulionu

3/4 puszki krojonych pomidorów

1 szkl. mleka

sól do smaku

 

W kremach najlepsze jest to, że nie trzeba wszystkiego kroić bardzo drobno – i tak będziemy wszystko blendować 😉

  1. W garnku rozgrzewamy masło
  2. Kroimy cebule, czosnek i wszystko smażymy, troszkę solimy
  3. Dynie obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i smażymy razem cebulą i czosnkiem
  4. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy  w kostkę i smażymy z resztą warzyw
  5. Dodajemy imbir w plasterkach, kurkumę i pieprz cayenne i wszystko smażymy ok. 5 minut
  6. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
  7. Następnie dodajemy pomidory, gotujemy 2-3 minuty
  8. Dodajemy mleko i wszystko blendujemy
  9. Doprawiamy solą

Zupę krem możecie jeść solo lub z grzanką 😉

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Niezwykłe kakao

Kocyk, dobry film i kubek pysznego kakao brzmi dobrze? Moim zdaniem znakomicie 😉 Łapcie przepis

Mocno czekoladowe brownie

Brownie naprawdę mocno czekoladowe z korzennymi lodami z wyjątkowej łódzkiej lodziarni, wprawią Was w świąteczny

Krem z pietruszki

Lekko słodki z nutką pieprzu, aksamitny krem z pietruszki. Można zajadać go cały rok, a