Krem z pietruszki

Lekko słodki z nutką pieprzu, aksamitny krem z pietruszki. Można zajadać go cały rok, a co najważniejsze jest banalnie prosty, u nas zagości już na stałe 🙂

2l bulionu

1,4 kg pietruszki

2 szt. średniej wielkości dojrzałej gruszki

2 łyżki masła

1/3 łyżeczki cynamonu

szczypta pieprzu cayenne

sól

1 łyżka soku z cytryny

Dodatki

 bazylia

parmezan lub grana padano

oliwa z oliwek

grzanki (kromki bagietki lub chleba typu włoskiego skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku do chrupiącej skórki)

  1. Pietruszkę obieramy kroimy w grubsze plastry
  2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pietruszkę, solimy i smażymy, aż lekko się zrumieni
  3. Następnie obieramy gruszkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka
  4. Gruszkę posypujemy cynamonem i wszystko razem smażymy, dodajemy pieprz cayenne
  5.  Dodajemy bulion i gotujemy gruszkę i pietruszkę, aż zmiękną
  6. Zupę blendujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny ( w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu)
  7. Zupę podajemy z bazylią, tartym serem oliwą i grzanką
    Smacznego 🙂    

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

https://pl.pinterest.com/pin/80431543338056253/

Świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia to niezwykle magiczny czas w roku, zapach pierniczków, pomarańczy, oczy cieszą piękne

Niezwykłe kakao

Kocyk, dobry film i kubek pysznego kakao brzmi dobrze? Moim zdaniem znakomicie 😉 Łapcie przepis