Krem z pietruszki

Lekko słodki z nutką pieprzu, aksamitny krem z pietruszki. Można zajadać go cały rok, a co najważniejsze jest banalnie prosty, u nas zagości już na stałe 🙂

2l bulionu

1,4 kg pietruszki

2 szt. średniej wielkości dojrzałej gruszki

2 łyżki masła

1/3 łyżeczki cynamonu

szczypta pieprzu cayenne

sól

1 łyżka soku z cytryny

Dodatki

 bazylia

parmezan lub grana padano

oliwa z oliwek

grzanki (kromki bagietki lub chleba typu włoskiego skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku do chrupiącej skórki)

  1. Pietruszkę obieramy kroimy w grubsze plastry
  2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pietruszkę, solimy i smażymy, aż lekko się zrumieni
  3. Następnie obieramy gruszkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka
  4. Gruszkę posypujemy cynamonem i wszystko razem smażymy, dodajemy pieprz cayenne
  5.  Dodajemy bulion i gotujemy gruszkę i pietruszkę, aż zmiękną
  6. Zupę blendujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny ( w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu)
  7. Zupę podajemy z bazylią, tartym serem oliwą i grzanką
    Smacznego 🙂    

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka