Lekko słodki z nutką pieprzu, aksamitny krem z pietruszki. Można zajadać go cały rok, a co najważniejsze jest banalnie prosty, u nas zagości już na stałe 🙂
2l bulionu
1,4 kg pietruszki
2 szt. średniej wielkości dojrzałej gruszki
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
sól
1 łyżka soku z cytryny
Dodatki
bazylia
parmezan lub grana padano
oliwa z oliwek
grzanki (kromki bagietki lub chleba typu włoskiego skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku do chrupiącej skórki)
- Pietruszkę obieramy kroimy w grubsze plastry
- W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pietruszkę, solimy i smażymy, aż lekko się zrumieni
- Następnie obieramy gruszkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka
- Gruszkę posypujemy cynamonem i wszystko razem smażymy, dodajemy pieprz cayenne
- Dodajemy bulion i gotujemy gruszkę i pietruszkę, aż zmiękną
- Zupę blendujemy na krem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny ( w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu)
- Zupę podajemy z bazylią, tartym serem oliwą i grzanką