Brownie naprawdę mocno czekoladowe z korzennymi lodami z wyjątkowej łódzkiej lodziarni, wprawią Was w świąteczny nastrój. Bo kto powiedział, że na święta tylko makowiec ? 😉
250 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
200 g masła
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
szczypta soli
Dodatkowo
lody o smaku ciastko korzenne lotus z sosem z porzeczki od MILK LODOWE BISTRO
jeżyny
cukier puder
- Piekarnik rozgrzewamy do 160o C
- Roztapiamy masło, ściągamy z palnika i wrzucamy 200 g połamanej gorzkiej czekolady, mieszamy do połączenia masy
- Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy czekoladową masę i wszystko mieszamy
- Dodajemy mąkę i wszystko mieszamy szpatułką
- Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 20 x 26 cm, na wierzchu dodajemy po 50 g posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady, posypujemy szczyptą soli
- Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut
- Ciasto lekko studzimy, ale dobrze jeśli będzie lekko ciepłe
- Na talerz wykładamy kawałek brownie, gałkę lodów, dorzucamy jeżyny i wszystko posypujemy cukrem pudrem.
Magicznych Świąt!