Mocno czekoladowe brownie

Brownie naprawdę mocno czekoladowe z korzennymi lodami z wyjątkowej łódzkiej lodziarni, wprawią Was w świąteczny nastrój. Bo kto powiedział, że na święta tylko makowiec ? 😉

250 g gorzkiej czekolady

50 g  mlecznej czekolady

200 g masła

3 jajka

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki

szczypta soli

 

Dodatkowo

lody o smaku ciastko korzenne lotus z sosem z porzeczki od MILK LODOWE BISTRO

jeżyny

cukier puder

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160o C
  2. Roztapiamy masło, ściągamy z palnika i wrzucamy 200 g połamanej gorzkiej czekolady, mieszamy do połączenia masy
  3. Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy czekoladową masę i wszystko mieszamy
  4. Dodajemy mąkę i wszystko mieszamy szpatułką
  5. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 20 x 26 cm, na wierzchu dodajemy po 50 g posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady, posypujemy szczyptą soli
  6. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut
  7. Ciasto lekko studzimy, ale dobrze jeśli będzie lekko ciepłe
  8. Na talerz wykładamy kawałek brownie, gałkę lodów, dorzucamy jeżyny i wszystko posypujemy cukrem pudrem.

Magicznych  Świąt!

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka