Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie.

 

400g piersi z kurczaka

2 szt. cebuli szalotki

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy

Pęczek zielonych szparag

1 średnia cukinia

1 żółta papryka

100 g groszku cukrowego 

500 ml mleczka kokosowego

½ -1 łyżeczka zielonej pasty curry (zależy ja bardzo ostre curry lubcie)

Sok z jednej limonki

250g żółtych pomidorków koktajlowych

3 łyżki posiekanej kolendry

Sól, pieprz oraz pieprz cytrynowy

 

 

 

Kruczka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym odstawiamy na minimum 30 minut.

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, następnie odcinamy główki i odstawiamy na bok. Szparagi kroimy w kostkę.

Cukinię i paprykę myjemy, usuwamy nasienia i kroimy w średnią kostkę

Cebulę podsmażamy na maślę, kiedy się zeszkli dodajemy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy kurczaka. Kiedy mięso się zetnie wszystko wrzucamy do garnka.

Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojone warzywa oraz umyty groszek cukrowy (poza główkami szparag i pomidorkami).

Warzywa również dodajemy garnka, wlewamy mleczko kokosowe, pastę curry i wszystko gotujemy, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne. 

Na ostatnie 3 minuty gotowania dodajemy główki szparag oraz połówki pomidorków koktajlowych. Na koniec dodajemy sok z limonki, kolendrę, przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka