Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie.
400g piersi z kurczaka
2 szt. cebuli szalotki
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
Pęczek zielonych szparag
1 średnia cukinia
1 żółta papryka
100 g groszku cukrowego
500 ml mleczka kokosowego
½ -1 łyżeczka zielonej pasty curry (zależy ja bardzo ostre curry lubcie)
Sok z jednej limonki
250g żółtych pomidorków koktajlowych
3 łyżki posiekanej kolendry
Sól, pieprz oraz pieprz cytrynowy
Kruczka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym odstawiamy na minimum 30 minut.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, następnie odcinamy główki i odstawiamy na bok. Szparagi kroimy w kostkę.
Cukinię i paprykę myjemy, usuwamy nasienia i kroimy w średnią kostkę
Cebulę podsmażamy na maślę, kiedy się zeszkli dodajemy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy kurczaka. Kiedy mięso się zetnie wszystko wrzucamy do garnka.
Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojone warzywa oraz umyty groszek cukrowy (poza główkami szparag i pomidorkami).
Warzywa również dodajemy garnka, wlewamy mleczko kokosowe, pastę curry i wszystko gotujemy, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne.
Na ostatnie 3 minuty gotowania dodajemy główki szparag oraz połówki pomidorków koktajlowych. Na koniec dodajemy sok z limonki, kolendrę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
