Gofry z jajem

Czy gofry zawsze muszą być deserem? A co powiecie na to, żeby były pożywnym śniadaniem 🙂

Gofry

1 ½ szkl. mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

350 ml mleka

2 jajka

125 ml roztopionego masła

 

 

Awokado w plastrach

Jajka w koszulce – 1 szt. na jednego gofra

200 g łososia wędzonego na zimno

Ogórek kanapkowy

Ogórek zielony w plasterkach

Szczypiorek i czarnuszka do posypania

Cytryna (opcjonalnie)

 

 

Sos miodowo – musztardowy

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka miodu

1 – 1,5 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

 

 

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier. Wszystko mieszamy. Dodajemy mleko, jajka oraz roztopione masło. Wszystko miksujemy na gładka masę, ciasto odstawiamy na 20-30 minut.

Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę i przygotowujemy wszystkie dodatki do gofrów.

Rozgrzewamy gofrownice i smażymy gofry na złoty kolor.

Jajka w koszulce

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużym rondelku zagotuj wodę (około 1l). Do gotującej się wody wlej dwie łyżki octu oraz szczyptę soli. Ustaw minimalną moc palnika. Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu gdy przestajesz mieszać gotującą się wodę, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszasz już wody w garnku, tylko obserwujesz jajko. Jajko gotujemy ok. 2,5 minuty.

 

Składamy gofra:

Gofr

Awokado

Kawałki łososia

Sos

Ogórek zielony

Ogórek kanapkowy

Jajko w koszulce

Sos

Szczypiorek i czarnuszka

 

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka