Czy gofry zawsze muszą być deserem? A co powiecie na to, żeby były pożywnym śniadaniem 🙂
Gofry
1 ½ szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
350 ml mleka
2 jajka
125 ml roztopionego masła
Awokado w plastrach
Jajka w koszulce – 1 szt. na jednego gofra
200 g łososia wędzonego na zimno
Ogórek kanapkowy
Ogórek zielony w plasterkach
Szczypiorek i czarnuszka do posypania
Cytryna (opcjonalnie)
Sos miodowo – musztardowy
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
1 – 1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier. Wszystko mieszamy. Dodajemy mleko, jajka oraz roztopione masło. Wszystko miksujemy na gładka masę, ciasto odstawiamy na 20-30 minut.
Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę i przygotowujemy wszystkie dodatki do gofrów.
Rozgrzewamy gofrownice i smażymy gofry na złoty kolor.
Jajka w koszulce
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużym rondelku zagotuj wodę (około 1l). Do gotującej się wody wlej dwie łyżki octu oraz szczyptę soli. Ustaw minimalną moc palnika. Woda ma tylko delikatnie wrzeć. Przy pomocy łyżki zacznij mieszać wrzątek tak, by na środku powstał wir. Od razu gdy przestajesz mieszać gotującą się wodę, na środek wiru wlej jajko. Nie mieszasz już wody w garnku, tylko obserwujesz jajko. Jajko gotujemy ok. 2,5 minuty.
Składamy gofra:
Gofr
Awokado
Kawałki łososia
Sos
Ogórek zielony
Ogórek kanapkowy
Jajko w koszulce
Sos
Szczypiorek i czarnuszka
Smacznego 🙂